El PP rebaixa les obligacions de la llei de paritat en els òrgans de direcció

Els populars introdueixen unes 30 esmenes que mutilen el text sortit del Congrés i exclouen de la norma sindicats, patronals i fundacions

El PP rebaixa les obligacions de la llei de paritat en els òrgans de direcció
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PP ha passat el corró de la seva majoria absoluta al Senat sobre la llei de paritat. Els populars han desballestat la norma que va aprovar fa unes setmanes el Congrés per rebaixar l’obligació que hi hagi una presència equilibrada de dones i homes als òrgans de direcció d’empreses i institucions. A més, ha reduït el nombre d’ens que es veurien afectats, deixant-ne fora sindicats, patronals i les llistes electorals dels partits polítics. Tot i així, tots els canvis podran ser revertits quan la llei, amb l’aprovació del Senat, hagi de ser ratificada pel Congrés.

Text mutilat

Tot allò que no li agradava al PP de la norma i que no va poder canviar durant la seva tramitació al Congrés va desaparèixer ahir durant la ponència de la llei de paritat, segons apunten diverses fonts parlamentàries. Els conservadors han introduït prop d’una trentena d’esmenes que mutilen el text aprovat per la Cambra baixa. Així, sindicats, patronals, fundacions, entitats del tercer sector o d’economia social, el Consell de Ràdio Televisió Espanyola o el jurat de premis concedits per l’Estat no tindran l’obligació de tenir uns òrgans de direcció paritaris. Tan sols "fomentar" la recerca d’aquesta igualtat.

El PP tampoc vol que els partits polítics tinguin l’obligació de configurar les llistes electorals seguint el sistema cremallera que obliga a alternar homes i dones d’un en un. En aquest sentit, ha modificat la norma perquè la paritat es basi en el fet que les llistes estiguin "integrades per almenys un 50% de dones, havent de mantenir-se aquesta proporció en el conjunt de la llista i en cada tram de sis noms". Això permetria que els llocs de sortida estiguessin copats sempre per homes.

Més temps

A més, han modificat la data màxima establerta perquè les grans empreses compleixin l’obligació de paritat amb l’objectiu de donar-los més temps per adaptar-se a la llei. El text original establia l’obligació que en els òrgans de direcció de les empreses que cotitzen, així com al Govern, a l’Administració Pública o en diverses institucions com el Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial o el Tribunal de Comptes hi hagués paritat. És a dir, que hi hagi d’haver "com a mínim un 40% de cada un dels sexes", cosa que de facto implica que cap pugui superar el 60%.

Amb tot, Podem va aconseguir incloure una excepció per no aplicar aquest criteri "quan hi hagi una representació de dones superior al 60%" tot i que sempre s’haurà de justificar aquesta decisió. És a dir, les dones sí que podran superar aquest límit màxim. El PP també ha suprimit aquest principi d’acció positiva.

Notícies relacionades

A més, els populars han eliminat també un article essencial per al Govern de coalició que el PSOE i Sumar van aconseguir colar al Congrés dels Diputats. Es tractava d’una esmena amb l’objectiu d’eliminar la capacitat de veto que actualment té el Senat al sostre de despesa i que li ha valgut a l’Executiu més d’un maldecap.

Els populars han protestat durament en les últimes setmanes contra aquest moviment, al·legant que l’esmena que es va aprovar no tenia res a veure amb la llei de paritat. Malgrat tot, aquesta pràctica s’ha utilitzat sempre al Congrés dels Diputats tant pel PP com pel PSOE.