El Govern reafirma la compatibilitat del finançament català i el general

La Moncloa presumeix dels "recursos" que dona a les autonomies en plena negociació entre el PSC i ERC per una fórmula singular per a Catalunya

El Govern reafirma la compatibilitat del finançament català i el general
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’exigència d’ERC d’aprovar un "finançament singular" per a Catalunya a canvi de recolzar la investidura de Salvador Illa col·loca el Govern central en una situació complexa. Pedro Sánchez ja s’ha obert a explorar fórmules que satisfacin els republicans, però el seu pas endavant ha provocat malestar a Junts per Catalunya, que es regira contra una negociació que deixa el partit de Carles Puigdemont de banda, així com en diverses federacions del PSOE i en aliats parlamentaris com Compromís, que rebutgen un tracte especial per a Catalunya sense que es reformi tot el sistema. Davant aquest escenari, l’Executiu va reafirmar ahir que els dos esforços són "compatibles".

"Es compatible la negociació d’un finançament singular amb la negociació multilateral del sistema comú per a les comunitats autònomes, atenent les seves singularitats", va assenyalar la portaveu del Govern, Pilar Alegría, durant la seva compareixença després del Consell de Ministres.

"Consorci tributari"

Ara que han començat formalment les converses entre el PSC i ERC per a la governabilitat de Catalunya, a la Moncloa eviten donar cap detall sobre possibles fórmules. Alegría ni tan sols ha recolzat l’enfocament d’Illa, que passa per la creació d’un "consorci tributari" recollit a l’Estatut que implicaria una gestió compartida dels impostos entre la Generalitat i l’Estat.

ERC, mentrestant, insisteix en una figura similar a la del concert basc, segons la qual Catalunya recaptaria i gestionaria tots els impostos generats al seu territori. I Junts demana que el finançament quedi fora de la negociació sobre la investidura a Catalunya, on els postconvergents, a través de Puigdemont, es presenten com a alternativa a Illa. L’hipotètic acord, va advertir ahir el seu secretari general, Jordi Turull, s’ha d’abordar en la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, en la qual Junts sí que resulta imprescindible.

Mirant de no alimentar les diferents suspicàcies, el Govern va optar per enfocar-se en el PP, que governa en la majoria de les autonomies i rebutja negociar la reforma del sistema comú, una cosa que complica qualsevol canvi. Alegría va recordar que Sánchez ja va transmetre al desembre a Alberto Núñez Feijóo, líder dels conservadors, la necessitat d’abordar la modificació del sistema actual, que va caducar el 2014, però que es continua aplicant davant la falta d’acord entre els dos principals partits. "La seva resposta va ser el silenci absolut", va dir la portaveu i ministra d’Educació.

Afrontar el debat

"És un debat que s’ha d’afrontar amb serenitat i serietat. Aquest és el Govern que més recursos ha donat a les comunitats autònomes. En aquests últims sis anys, han rebut més de 250.000 milions d’euros més del que van rebre en els últims sis anys de Mariano Rajoy", va continuar Alegría, sense aturar-se en el fet que la conjuntura econòmica internacional va ser amb Rajoy més adversa que amb Sánchez.

Notícies relacionades

"Les comunitats del PP, liderades per Isabel Díaz Ayuso, s’estan comportant de manera irresponsable. La Comunitat de Madrid ha rebut en sis anys 108.000 milions d’euros, més de 36.000 milions d’euros més respecte a Rajoy. Però mentre tot això passa, veiem com la seva presidenta decideix suprimir l’impost de patrimoni i el de successions. Aquesta supressió comporta que es deixin de recaptar 1.400 milions d’euros. Amb aquests milions es podrien posar en marxa 700 escoles infantils noves. O 50 escoles. O 20 hospitals. Seria important que per part del PP ens expliquessin també quin és el seu model", va concloure Alegría. Només que el Govern, de moment, tampoc explica amb detall el seu enfocament.

Els socis de Díaz demanen una reforma general

La negociació d’un finançament «singular» per a Catalunya s’ha convertit en la pedra angular de les converses entre el PSC i ERC per aconseguir la investidura d’Illa. El debat, en el qual socialistes i republicans entenen per «singular» coses diferents, es va traslladar ahir al Congrés, on hauria de ser aprovat qualsevol pacte. Compromís i la Chunta Aragonesista, els dos socis de Yolanda Díaz, van anunciar que bloquejaran qualsevol intent de concedir a Catalunya un finançament singular si no es reforma tot el sistema de finançament autonòmic, caducat des del 2014. La disputa, a més, va generar xocs dins del grup parlamentari de Sumar. La portaveu al Congrés de Compromís, Àgueda Micó, i el parlamentari de la CHA, Jorge Pueyo, van deixar clar que no recolzaran cap proposta que només beneficiï Catalunya. M. Á. RODRÍGUEZ