Illa assegura que Sánchez busca unfinançament singular per a Catalunya

El líder del PSC considera que no és un "privilegi", sinó una "qüestió de justícia"

Illa assegura que Sánchez busca unfinançament singular per a Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El model de finançament de Catalunya s’ha convertit en la principal qüestió a sobre de la taula de negociació per a la investidura de Salvador Illa. No obstant, cal veure fins a quin punt es posen d’acord ERC i el PSC, que de moment mantenen posicions dispars respecte a aquesta complexa qüestió. ERC ja ha batejat la seva demanda com un finançament "singular", tot i que el seu plantejament és el mateix que el concert econòmic que opera al País Basc i Navarra, i que implica que el Govern de la Generalitat passi a recaptar tots els impostos. Els socialistes, per la seva banda, comencen ja a fer seu el terme "singular". Però amb matisos.

Després de diversos dies de silenci, el primer secretari del PSC va recollir ahir el guant dels republicans i va fer servir el terme demandat pels republicans. Va ser durant una intervenció en la 15a assemblea de la Federació del PSC del Baix Llobregat celebrada a Gavà (Barcelona), quan el dirigent socialista va assegurar que el Govern central vol "donar resposta a la singularitat de Catalunya" per millorar el seu finançament, tot i que va evitar concretar de quina forma.

Fins ara, el PSOE s’ha mostrat disposat a atendre les especificitats d’aquesta comunitat, però sempre dins d’una reforma conjunta del model.

No obstant, malgrat no entrar en els detalls, el líder del PSC, que necessita el suport d’ERC per arribar a la presidència de la Generalitat, sí que va aprofitar la seva intervenció per carregar contra el sistema actual. A l’espera de començar les negociacions amb els republicans la setmana que ve, Illa va considerar que Catalunya no pot ser la tercera en aportar recursos i la catorzena en rebre’ls. "Això no és just. No és cap privilegi el que demanem. És una qüestió de justícia", va sentenciar, al mateix temps que demanava que la seva investidura prosperi per poder posar-se "a treballar de forma immediata" en aquest assumpte.

"Sabem que el Govern d’Espanya té voluntat d’escoltar-nos perquè vol donar una resposta a la singularitat de Catalunya i a la pluralitat d’Espanya. Però necessitem un Govern per posar mans a l’obra", va avisar Illa, que també va reclamar "sensatesa, compromís i responsabilitat" als partits per evitar el bloqueig. Així, va demanar acabar amb els blocs entre independentistes i no independentistes, descartant alguna "via alternativa" a la de l’acord entre el PSC, ERC i els Comuns. "Són uns moments més de negociació que de comunicació; de fer, més que conversar; i d’actuar més que de parla", va afegir.

Notícies relacionades

"Atropellament"

Les declaracions d’Illa, que s’afegeixen a les paraules similars pronunciades dijous passat per la vicepresidenta primera María Jesús Montero, van provocar la ràpida reacció del PP. Segons el portaveu dels conservadors, Borja Sémper, es tracta d’un nou "atropellament econòmic" dissenyat per Pedro Sánchez, que estaria "disposat" a satisfer totes les reivindicacions de l’independentime.