Guilarte insta el Govern que aclareixi el pla i eviti opcions "aterridores"

El president del Poder Judicial recorda que la designació dels càrrecs clau correspon a l’organisme que encapçala

Guilarte insta el Govern que aclareixi el pla i eviti opcions "aterridores"
1
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

El president suplent del Consell General del Poder Judicial, Vicente Guilarte, mou fitxa. Va aprofitar l’al·lusió que va realitzar en una entrevista el president del Govern, Pedro Sánchez, a la necessitat de reformar la llei si no s’arriba a un acord polític amb el PP per renovar l’òrgan abans que acabi el juny per tornar a remetre a les presidències del Congrés i el Senat el seu pla per desbloquejar la situació. També va demanar un aclariment de les seves paraules i li va recordar, davant una alternativa que qualifica d’"aterridora", que els nomenaments a la cúpula judicial "han de persistir residenciats al CGPJ per imperatiu de la lògica constitucional més elemental".

En resposta a l’ultimàtum de Sánchez al principal partit de l’oposició, que semblava al·ludir a un canvi per sostreure definitivament al Consell del Poder Judicial la capacitat de designar càrrecs clau, com els magistrats del Suprem, Guilarte remet el seu pla actualitzat, que inclou com a sortida conjuntural la possibilitat de sortejar els vocals entre la llista de 39 candidats de què ja disposen les Corts.

Notícies relacionades

D’altra banda, Guilarte dona a Pedro Sánchez la benvinguda al "cercle" d’aquells que creuen que el problema rau en la fórmula d’elecció dels alts càrrecs judicials i consideren necessari sotmetre’ls als principis de mèrit i capacitat, però adverteix que "en cap dels casos és admissible propiciar qualsevol zona d’influència del Govern, ja sigui de manera directa o bé s’emmascari a través d’organisme o comissió interposada".

En aquest sentit, recorda que anteriorment a l’entrada en vigor de la Llei Orgànica del Poder Judicial els nomenaments s’efectuaven pel Ministeri de Justícia i assenyala: "No té cap sentit tornar a èpoques passades si bé amb diferents protagonistes".