Els efectes del 9J

Els Comuns creuen que Sumar s’ha de "reformular" però recepten calma

Díaz pilota la seva successió amb una cúpula provisional de quatre dirigents que obrirà un debat amb les formacions de la coalició

El consell nacional del partit de Colau es reuneix demà per fer catarsi

La nova cúpula de Sumar la integren quatre dirigents per evitar fer ombra a la vicepresidenta 

Els Comuns creuen que Sumar s’ha de "reformular" però recepten calma
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Ana Cabanillas

Els Comuns admeten que estan en aquests moments sense nord, i n’hi ha per a això i per a molt més: la seva gran aposta per Sumar sota el lideratge de Yolanda Díaz ha punxat electoralment; a Catalunya s’han vist superats pels vots de Podem a les europees i s’han quedat, malgrat la seva insistència, fora del pacte de govern entre el PSC i ERC a l’Ajuntament de Barcelona. El consell nacional del partit es reuneix aquest dissabte per fer catarsi, però la recepta que s’imposa, de partida, passa per prendre-s’ho amb "calma" a la interna. Sobretot perquè els revolts externs continuen: ara venen dies de negociacions per veure si és possible la investidura de Salvador Illa.

"Sumar s’ha de reformular, cal refer la unitat, tot i que no sabem bé en aquests moments sobre quines bases", expliquen fonts dels Comuns. I és que al partit no estan en disposició en aquests moments per parlar de recosir, ja que alguns actors de l’espai, com Esquerra Unida i Compromís, ja han manifestat dubtes sobre que l’eina encunyada per Díaz com a paraigua de fins a 15 partits encara sigui vàlida. No és el cas del partit d’Ada Colau, que ha sigut el seu principal puntal i que ha nodrit l’entorn de dirigents de confiança de la vicepresidenta del Govern, com per exemple el mateix ministre Ernest Urtasun. No obstant, els últims mesos no han estat exempts de discrepàncies entre Díaz i l’exalcaldessa, que han refredat la seva relació i reduït les fotografies conjuntes en comparació a fa un any.

Els Comuns també tanquen files amb el seu candidat a les europees, Jaume Asens, que era el número dos de la llista estatal, per més que EU plantegi que deixi l’escó a Brussel·les perquè sigui eurodiputat el seu dirigent Manu Pineda després que a Catalunya s’hagi vist superat per Podem, que va arrencar 8.000 vots més. En l’espai català només alguna veu del corrent Federalistes d’Esquerra, que sospiten del perfil sobiranista d’Asens, s’ha sumat a aquest carro.

Transició

Notícies relacionades

Yolanda Díaz pilota la transició després de la seva sortida com a líder orgànica del seu partit, Moviment Sumar. La dirigent es va reunir amb la seva executiva ahir al migdia, una vegada conclòs el ple del Congrés, per aprovar la creació d’un equip provisional per exercir la coordinació general després que la vicepresidenta abandonés aquest càrrec arran del fiasco electoral. Aquesta nova cúpula està formada per quatre dirigents per evitar que cap perfil faci ombra a la dirigent, que aspira a continuar liderant tots els espais, i per repartir el pes de les diferents facetes del partit.

Així, Lara Hernández, la secretària d’Organització nomenada fa un mes i mig, serà l’encarregada de les qüestions més internes del partit, mentre Txema Guijarro, secretari general del grup parlamentari, s’encarregarà de la relació amb el grup al Congrés; Rosa Martínez, secretària d’Estat del Ministeri de Drets Socials de Pablo Bustinduy, farà el mateix amb el Govern, i Elisabeth Duval portarà la política de comunicació dins de l’organització, unes tasques que ja exercia també com a membre de l’executiva. La proposta, avançada per Eldiario.es i confirmada per aquest mitjà, va ser dissenyada per la mateixa Díaz en una reunió junt amb el seu equip més pròxim a l’executiva, i es va aprovar ahir a la tarda, en la reunió del grup coordinador –la direcció– que estava cridat a iniciar aquest procés de reflexió després del fracàs d’aquest cicle electoral.

Temes:

Sumar Govern