ERC defensa "per sentit comú" una llei europea d’autodeterminació

Els republicans demanen el vot als madrilenys que estan "farts" de les polítiques "d’extrema dreta" d’Ayuso

ERC defensa "per sentit comú" una llei europea d’autodeterminació
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Diana Riba, la candidata a les eleccions europees d’Ara Repúbliques, una coalició formada per ERC, EH Bildu, BNG i Ara Més, va deixar ahir clar que en aquesta legislatura impulsaran davant la Comissió Europea una "llei europea d’autodeterminació" a fi que hi hagi "una eina que sigui comuna a tots els estats membres" i que no depengui del color polític del Govern de torn. Riba va assegurar que hi ha molts partits que poden estar interessats a impulsar aquesta norma: "És de molt sentit comú".

"¿Quin és el nostre repte o quina és la nostra solució davant d’una ciutadania que vol exercir el seu dret a l’autodeterminació? ¿Negar-la? ¿L’hem de deixar sempre en mans dels estats depenent de quin color polític hi hagi al Govern o volem posar-nos d’acord i fer un pla democràtic intern a la UE d’estats i de diferents colors polítics per tenir una eina comuna?", es va preguntar en un acte informatiu convocat per Nova Economia Fòrum a Madrid.

Tot seguit, Riba va dir que aquesta llei seria "de molt sentit comú perquè tots els pobles puguin exercir el dret a l’autodeterminació". En aquest sentit, va plantejar que una norma que tingui aquest estil evitaria que "hi hagi processos d’autodeterminació que acabin amb conflictes bèl·lics", com va passar a l’Europa de l’est. Així, va recordar que diversos eurodiputats van formar un caucus en aquesta passada legislatura per redactar un text legal i que ara presentaran davant la Comissió Europea.

Defensa general

A preguntes dels presents, Riba va reivindicar la influència d’Ara Repúbliques, i en concret d’ERC, a l’Europarlament davant de Junts. Va afegir que els republicans formen part del tercer grup de la Cambra, Els Verds, i que altres membres de la coalició són a L’Esquerra, el quart grup. Mentrestant, els postconvergents no són a cap grup, i per això "no han tingut una incidència tan clara". No obstant, va assegurar que la causa catalana la defensen "tots els eurodiputats catalans".

Ara Repúbliques també s’ha llançat a buscar el vot madrileny en les eleccions europees. Amb una circumscripció única arreu del país, Diana Riba es va dirigir ahir als madrilenys que estan "farts de les polítiques de l’extrema dreta de [Isabel Díaz] Ayuso" per demanar-li el vot.

Notícies relacionades

Acompanyada per l’encara president d’ERC, Oriol Junqueras; pels diputats Oskar Matute (EH Bildu ) i Néstor Rego, (BNG) i la dirigent d’Ara Més, Mercè Chumillas, Riba va voler deixar ben clar que un dels principals objectius d’Ara Repúbliques serà impulsar una llei d’autodeterminació a escala europea, però també ha assegurat que tenen un projecte per a aquells ciutadans que no són catalans, bascos, gallecs o balears.

Riba també va assenyalar que són "l’única alternativa a l’stablishment que representen el PP i el PSOE" i l’"única esquerra transformadora" davant d’"un Sumar i un Podem" que només busquen "veure quin espai es queda a l’esquerra del PSOE". No va ser l’única a llançar-se a aquest al·legat. Junqueras, que seguirà al capdavant d’ERC fins després de les eleccions europees, va anar més enllà dels madrilenys i va apel·lar a "qualsevol ciutadà europeu que visqui a qualsevol racó de l’Estat espanyol". En aquest sentit, va recordar que la circumscripció única en les eleccions europees fa que "cap vot es perdi". "Ningú com nosaltres aconsegueix que el règim es mogui", va valorar Junqueras.