Adjudicacions sota sospita

L’UCO situa l’actual president d’Adif en un presumpte tripijoc de Koldo

Els agents de la Guàrdia Civil identifiquen Contreras en una conversa amb l’exassessor d’Ábalos 

170 dispositius digitals estan sota custòdia

L’UCO situa l’actual president d’Adif en un presumpte tripijoc de Koldo
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja Flórez
Cristina Gallardo

Els agents de l’UCO de la Guàrdia Civil adscrits al cas Koldo segueixen endavant amb les seves indagacions. En l’anàlisi detallada dels terminals telefònics intervinguts als imputats, entre qui es troba Koldo García Izaguirre, exassessor de l’exministre de Transports José Luis Ábalos, l’institut armat ha identificat Ángel Contreras, actual president d’Adif, com una de les persones que podrien haver intervingut en un presumpte tripijoc d’una obra pública, segons consta en l’informe a què ha tingut accés aquest diari.

La Guàrdia Civil considera "cridaner" que la trobada entre Koldo i l’empresari Antonio Toño Fernández Menéndez estava "agendada per al dimecres 21 de febrer del 2024", el mateix dia en què l’exassessor d’Ábalos "hauria intentat reunir-se amb qui podria ser Ángel Contreras Marín", al qual li havia proposat una trobada el dia 16.

Els agents deixen marge al dubte en un moment de l’informe, però dos paràgrafs després afirmen categòricament que es tracta d’ell: "La importància d’aquesta reunió rau en el fet que Contreras és en l’actualitat el president d’Adif i, en el moment dels fets que donen origen a les diligències, era el director general de Conservació i Manteniment d’Adif", entitat que va adjudicar el segon contracte a Soluciones de Gestión per 12.500.000 d’euros.

L’informe reprodueix el següent missatge enviat per Koldo García a Contreras: "Molt bona tarda, soc a Madrid, sé que serà difícil veure’t, però si pots digue’m per dinar o sopar o si no cinc minuts. Però si no és possible, digue’m un dia de la setmana que ve si pots, sisplau". Contreras va respondre: "Avui em resulta impossible, ¿la setmana que ve quin dia et va millor?". A continuació, li preguntava que com el veia i Koldo responia amb un "perfecte".

L’informe, que anuncia la feina que encara tenen per davant els investigadors, que assenyalen que "tenen sota custòdia més de 170 dispositius digitals", dels quals han clonat i extret el contingut de 76, assenyala que l’empresa adjudicadora del contracte d’obra pública objecte dels missatges del germà d’Antonio Fernández, Daniel, a Koldo García li demana "la seva influència per desenvolupar un nou contracte lligat al ja adjudicat per Adif". En aquesta conversa s’afirma: "L’Ángel sap que ens ha tret 600.000 euros en aquesta obra i ha d’ajudar-nos, però ja saps".

Notícies relacionades

Trucades investigades

L’informe reprodueix diferents trucades mantingudes entre Daniel i Antonio Menéndez amb Koldo. En una d’aquestes, l’exassessor de Transports insta el seu interlocutor que indiqui que "ell –Koldo– no és el destinatari del missatge on li sol·licitaria l’exercici de la seva influència". A més, el seu telèfon "es troba titulat per un tercer la filiació del qual seria fictícia, cosa que, tal com es va exposar en l’ofici de data 25 d’octubre del 2023, es considera una línia de comunicació de seguretat". En una d’aquestes converses, Koldo li diu a l’Antonio, que utilitza un telèfon de l’empresa Obras Públicas y Regadíos, que el Daniel li havia "enviat un missatge on ve especificat tot".