Investigació

Villarejo, imputat pel registre a la seu de Método 3

El jutge cita l’excomissari al setembre per la querella de l’agència de detectius

Villarejo, imputat pel registre a la seu de Método 3

J. G. ALBALAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre citarà a declarar com a imputats el pròxim setembre l’excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo (16 de setembre), l’exinspector en cap Antonio Giménez Raso (3 de setembre) i el detectiu Julián Peribáñez (3 de setembre), arran d’una querella presentada per l’investigador privat Francisco Marco. Segons les fonts consultades, el magistrat va rebutjar obrir una investigació, però l’Audiència de Barcelona va acceptar un recurs presentat per l’investigador privat que considera que la seva detenció el 2013 i les indagacions sobre la seva agència de detectius van ser il·legals i estan vinculades a la denominada operació Catalunya.

Els fets es remunten al febrer del 2013, quan la Policia Nacional va detenir, entre d’altres, Marco i va registrar la seva agència a Barcelona. El detectiu va quedar en llibertat hores després i la causa va ser sobreseguda. El detectiu ha interposat diverses querelles per demostrar que aquest arrest va ser il·legal, que es va executar en el context de l’operació Catalunya i que suposadament es van fabricar proves falses. Segons les fonts consultades per aquest diari, no s’estendrà en la seva vinculació amb l’operació Catalunya, ja que aquest aspecte va ser arxivat al seu dia per l’Audiència Nacional. Les indagacions se centraran en els esdeveniments ocorreguts a la capital catalana: l’arrest de Marco i l’entrada i registre a la seva agència de detectius, ordenada pel Jutjat d’Instrucció número 14 de Barcelona, per "blanquejar" informació.

El maig del 2023, la Sala Penal de l’Audiència Nacional va donar el seu vistiplau a la decisió del jutge Manuel García Castellón d’arxivar l’única peça amb certa relació amb l’operació Catalunya del gairebé mig centenar que conformen el cas Tàndem, en què s’investiguen les clavegueres policials i el principal imputat del qual és l’excomissari Villarejo. Era la iniciada arran d’una denúncia de Marco pels registres policials a la seva seu, amb els quals, afirma, li van arrabassar il·legalment documentació que guardava.

Elements indiciaris

Notícies relacionades

El tribunal va argumentar en la seva interlocutòria que de la declaració d’un dels seus detectius, Peribáñez, no s’havien "desprès elements indiciaris suficients per corroborar l’existència dels fets" denunciats per l’amo de Método 3, ja que la documentació trobada en poder de Villarejo podia haver-li sigut facilitada per l’esmentat agent.

En aquest sentit, la interlocutòria recordava que, com va argumentar el fiscal, els jutjats de Barcelona ja van investigar el dinar al restaurant La Camarga en què van participar la llavors presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, i Victoria Álvarez, exparella del primogènit de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i que aquest procediment es va arxivar quan Marco va firmar un pacte amb la primera pel qual es va retirar la denúncia.