Nova trobada

PSOE i Junts van abordar dilluns a Suïssa el català i la llei d’amnistia

Els postconvergents tornen a exigir resultats abans de l’estiu a les dues principals carpetes pendents 

El Consell de Ministres d’avui no porta l’aprovació de la reducció de la jornada laboral

La direcció socialista confirma la reunió per continuar abonant la relació de confiança entre els dos partits

PSOE i Junts van abordar dilluns a Suïssa el català i la llei d’amnistia
3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
May Mariño

El PSOE i Junts es van tornar a citar dilluns a Suïssa. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, els negociadors dels dos partits van fer la reunió mensual prevista en l’acord d’investidura –estava pendent de celebrar-se des del mes d’abril–, just mentre Espanya vivia una apagada elèctrica històrica. Aïllats d’aquesta situació, la reunió al país helvètic va tenir lloc en un moment clau per a les relacions entre les dues formacions, ja que els postconvergents han tornat a exigir resultats abans de l’estiu a les dues principals carpetes pendents: l’oficialitat del català a la Unió Europea i l’aplicació de la llei d’amnistia.

Inicialment la trobada estava fixada per a la vigília de l’aprovació al Consell de Ministres de la reducció de la jornada laboral. Però la crisi elèctrica de dilluns va provocar que la reunió ordinària del Gabinet que presideix Sánchez hagi sigut monogràfica sobre aquest assumpte. No obstant, tampoc el Consell de Ministres d’avui amb els assumptes ordinaris portarà l’aprovació del projecte de llei per a la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores, que quedarà a l’espera d’aprovació en un pròxim Consell en una altra setmana.

Tot i que encara queda temps per a la posterior votació a la Cambra, aquesta reforma no està ni de lluny garantida. Junts, els vots del qual són imprescindibles perquè prosperi, s’inclina per votar en contra de la proposta.

Fonts de la formació neguen que aquesta qüestió, que és la mesura estrella de la vicepresidenta Yolanda Díaz, s’abordi en les trobades amb el PSOE. Al marge de la relació amb els socialistes, la direcció de Junts es va reunir amb la cúpula de Sumar i del Ministeri de Treball, tant a Madrid com a Barcelona, però no van aconseguir acostar posicions.

Des de la direcció socialista confirmen la reunió mensual amb el líder de Junts per continuar abonant la relació de confiança entre els dos partits. Asseguren les fonts consultades per EL PERIÓDICO que no hi havia cap tema destacat sobre la taula sinó que es va parlar de la relació en el seu conjunt després d’alguns dels missatges llançats des de Junts i les pròxims cites al calendari.

Amb el PSOE hi ha diverses carpetes pendents. Quan l’hivern passat l’expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont, va decidir deixar en stand by les negociacions amb els socialistes, ho va fer reclamant avenços en aquests dos àmbits, a més de la delegació de competències en immigració. Aquesta última qüestió, malgrat que queda pendent tota la tramitació parlamentària i superar l’escull de Podem, va quedar desbloquejada després que Junts retirés el seu ultimàtum –en forma de qüestió de confiança– a instàncies del mediador internacional. Però els postconvergents avisen que les relacions estan ara en una mena de «pròrroga» i que són necessaris avenços en les altres dues qüestions.

El català i l’amnistia són dues carpetes complicades, ja que no depenen directament del Govern. La inclusió la llengua catalana en la llista de noves llengües oficials de la UE necessita unanimitat entre els 27 estats membres i encara hi ha alguns països que tenen reticències. Per aquesta raó, Junts exigeix la implicació directa de Pedro Sánchez per convèncer-los.

Un any de l’entrada en vigor

Notícies relacionades

Quant a l’amnistia, una vegada aprovada la llei al Congrés dels Diputats, la seva aplicació depèn dels tribunals. No obstant, els postconvergents defensen també que el Govern podria fer més perquè els jutges l’executin. L’11 de juny es complirà un any de l’entrada en vigor de la norma, però Puigdemont continua sense poder beneficiar-se’n.

De moment, el Tribunal Suprem ha rebutjat exonerar els líders del procés del delicte de malversació, però al juny s’espera una primera resolució del Tribunal Constitucional a favor de la constitucionalitat de la norma –per la majoria progressista actual–, i la formació liderada per Puigdemont espera que aquest primer veredicte vagi acompanyat d’un pronunciament sobre la inclusió del delicte de malversació en l’amnistia. Si es compleix aquesta previsió, dirigents del partit veuen possible que Puigdemont pugui tornar ja a Catalunya sense risc de ser detingut.