Aragonès obre foc contra Junts al territori de l’expresident

Els republicans equiparen a Girona el "personalisme" de Sánchez al del candidat postconvergent mentre ells parlen "de la gent"

«Els que abans ens insultaven ara seuen a la mateixa taula de negociació», va dir Marta Rovira

Aragonès obre foc contra Junts al territori de l’expresident

QUIM BERTOMEU

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC s’ha vist forçada en els primers dies de campanya a centrar el seu discurs en Pedro Sánchez pel desconcert que va provocar el seu conat de dimissió. Però ahir, aclarida la incògnita sobre el futur del president del Govern espanyol, va decidir començar a obrir foc també contra Junts. Això s’explica, probablement, perquè els republicans van portar la seva campanya fins a Girona, circumscripció fetitxe dels postconvergents. En les eleccions de fa tres anys, Junts es va imposar amb claredat amb set diputats pels quatre d’ERC. Si Pere Aragonès, el president i candidat republicà a la reelecció, vol revalidar el càrrec, Girona també és una plaça clau.

Els republicans creuen haver trobat un fil conductor que els funciona per carregar indistintament contra el PSC i contra Junts alhora. Són els seus hiperlideratges. D’una banda, els socialistes amb un Pedro Sánchez que, tot i que no sigui candidat a Catalunya, va monopolitzar l’inici de la campanya per la seva situació personal. De l’altra, els postconvergents, que basen una part important del seu discurs a prometre la tornada de Puigdemont. Aragonès ho va resumir així: "Davant els personalismes, davant els que només parlen de Pedro Sánchez i de Carles Puigdemont, nosaltres parlem de la gent". Tots els oradors d’ahir a Girona van parlar de projectes del Govern executats o en marxa. Com que el públic era gironí, el més repetit va ser la inversió per a l’Hospital Josep Trueta.

I és que Esquerra també creu que té una oferta que considera que no poden igualar ni el PSC ni Junts, o, com a mínim, que no poden imitar. La idea dels republicans és plantejar que, mentre el PSC és un partit antiprocés i Junts és un partit que ho fia gairebé tot al procés, els republicans busquen presentar-se com una espècie d’híbrid. És a dir, una formació que combina tant l’aposta independentista com també la de parlar de la gestió del dia a dia de la gent. Això li permet mirar d’apel·lar al votant fronterer que té amb Junts i amb el PSC.

Qui ahir ho va explicar de manera més simple va ser el conseller Quim Nadal, exdirigent del PSC ara enrolat en el Govern amb la bandera d’ERC. Segons ell, Esquerra és el partit més ben capacitat per al "mentrestant". ¿Què és el mentrestant? Governar amb solvència la Generalitat sense renunciar a l’"ambició nacional" de plantejar, algun dia, un altre embat independentista amb un final diferent del que va tenir lloc el 2017. Sense elevar el to, ell va ser el més crític amb el lideratge de Puigdemont: "Volàtil, inconsistent i sense programa".

Notícies relacionades

Com que el míting era a Girona, la província amb més suport a la independència, el procés va tenir preponderància en els discursos i ERC també ho va enfocar a marcar perfil respecte a Junts. Els republicans van reivindicar que van ser els primers a apostar per la negociació amb el Govern del PSOE i que, amb el pas dels anys i l’amnistia, és un camí que també ha acabat recorrent Junts. La secretària general del partit, Marta Rovira, tampoc va perdre l’oportunitat de carregar contra els postconvergents: "Els que abans ens insultaven ara s’asseuen a la mateixa taula de negociació".

Una de les polèmiques que va viure ERC abans de la campanya va ser la no-inclusió en la candidatura del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. Es va interpretar com una purga perquè fa uns anys va mirar de disputar-li a Aragonès el lideratge electoral. Des que va esclatar la polèmica, Aragonès ha intentat a poc a poc treure-li ferro a l’assumpte. Ahir va arribar a l’extrem de ratificar Torrent, que era entre el públic, com a conseller del pròxim executiu català si ell repeteix com a president: "Continuarà en el pròxim Govern", va assegurar.