Sumar salva els mobles per la mínima i Podem desapareix

Sumar salva els mobles per la mínima i Podem desapareix

EFE

1
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

L’esquerra més enllà del PSOE surt tocada de les eleccions basques. Dels sis diputats que va obtenir fa quatre anys a tenir un únic representant al Parlament. El balanç general és pobre per a un espai que va anar fracturat a les urnes amb un resultat desigual: mentre Sumar aconsegueix salvar els mobles per la mínima amb un únic escó per Àlaba, Elkarrekin Podem desapareix del mapa polític.

Les últimes enquestes apuntaven a la caiguda de Sumar i el lleuger ascens de Podem, i alguns sondejos van arribar a situar els morats per davant de la plataforma de Yolanda Díaz, cosa que va elevar el nerviosisme a les files sumarites. Però l’examen d’ahir torna a dibuixar una tendència que ja es va veure a les eleccions de Galícia, amb un Podem minoritari, que en aquesta ocasió va aconseguir al 2,4% del vot, sense arribar a la barrera electoral del 3%, i un Sumar més avançat, que aquesta vegada ha aconseguit un escó.

Desgast estatal

Notícies relacionades

El resultat de Podem corrobora el desgast de la marca a nivell estatal. El feu basc és el territori en què més confiaven, en el qual tenien més representació institucional i una organització territorial forta. Això sense comptar que la seva candidata, Miren Gorrotxategi, era una de les més conegudes i l’única que no s’estrenava com a candidata en aquests comicis. No obstant, el pes de la fractura ha pesat.

La líder de Podem a Euskadi, Pilar Garrido, va comparèixer després del final de l’escrutini per admetre els «mals resultats» obtinguts. «No hem aconseguit arribar a obtenir la confiança que volíem per continuar empenyent el nostre projecte», va assenyalar. A Sumar els va salvar l’escó per Àlaba, que va ballar fins a l’últim sospir. «La nostra valoració és positiva, estem satisfetes», va argumentar la candidata de Sumar, Alba García.