L’espionatge amb Pegasus

El jutge investiga en secret qui va infectar el telèfon d’Aragonès

Un nou informe pericial encarregat per les acusacions particulars del cas apunta al CNI, en la línia del president

El jutge investiga en secret qui va infectar el telèfon d’Aragonès

QUIM BERTOMEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Santiago García García, titular del Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona, ha obert una peça declarada secreta per indagar en una nova línia d’investigació sobre l’espionatge al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a través de Pegasus, segons les fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO. Aquestes indagacions s’inicien a través d’una sèrie de peticions de diligències de l’advocat Andreu Van den Eynde, que exerceix l’acusació particular en nom del cap de l’Executiu.

Del contingut d’aquestes proves que es fan en aquesta peça separada i del seu resultat únicament tindrà coneixement el jutge i la fiscalia, i no l’Advocacia de l’Estat, que ha reclamat l’arxivament de la imputació a l’exdirectora del CNI, Paz Esteban. El magistrat instructor l’hi ha denegat i ara el recurs, al qual s’ha afegit la fiscalia en els mateixos termes, serà resolt per l’Audiència de Barcelona. El ministeri públic afirma que la infecció del mòbil d’Aragonès amb el programa informàtic Pegasus va comptar sempre amb aval judicial.

Pendents de l’informe pericial

Notícies relacionades

De manera paral·lela a l’obertura d’aquesta peça separada, el jutge ha prorrogat per sis mesos la investigació de la causa principal, i s’espera si es realitza o no un informe pericial per part d’experts policials sobre el telèfon mòbil d’Aragonès. D’aquesta manera es pretén certificar que el president va ser espiat no només amb l’aval judicial, sinó també durant un espai de temps en què aquest no estava en vigor. No obstant, les indagacions poden fer un gir segons el resultat de les diligències que s’efectuaran en secret. I és que no només el president català va apuntar en la seva declaració judicial al CNI com l’autor de l’espionatge a través del seu mòbil, sinó que un nou informe encarregat per les acusacions particulars va en aquesta mateixa línia.

Aquest dictamen assenyala que els mòbils de desenes d’independentistes espiats amb Pegasus van ser infectats des d’un únic domini d’internet. En concret, es tracta d’una anàlisi transversal que ha seguit el rastre dels SMS maliciosos que es van enviar als mòbils espiats per reclamar l’atenció de la víctima i convidar-la a accedir a un enllaç d’internet.