Illa replica a Feijóo que no vol formar un Govern "contra ningú"

El líder del PSC es mostra obert a pactar amb tots excepte amb l’extrema dreta

El candidato del PSC, Salvador Illa, en el Col·legi dEconomistes de Catalunya

El candidato del PSC, Salvador Illa, en el Col·legi dEconomistes de Catalunya / ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El líder i candidat del PSC, Salvador Illa, fa gala en aquesta campanya de poder mirar a esquerra i a dreta per pactar i haver trencat els blocs amb els seus pactes tant amb ERC com amb Junts en la passada legislatura. És per això que no posa vetos a pactar amb ningú, tampoc els independentistes, amb l’excepció de l’extrema dreta. Si és president, ha promès, forjarà un Govern "per sobre de partits i ideologies". És per això que ahir va replicar al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que el seu propòsit no és articular un executiu "contra ningú", sinó "a favor" de Catalunya.

I és que el cap dels populars, buscant precisament burxar que el PSC pugui pactar amb republicans o postconvergents després de les eleccions del 12 de maig, es va posar "a disposició" per col·laborar amb les formacions que vulguin fer fora de la Generalitat els independentistes. Parlant clar: es va oferir a, si la suma és possible, repetir la jugada amb què el PSC, de la mà del PP i dels Comuns, va arrabassar l’alcaldia de Barcelona a Xavier Trias, però en aquest cas perquè els independentistes no estiguin a la Generalitat.

Impacte per a Sánchez

Feijóo sap també que si això passés podria tenir impacte en la legislatura espanyola, ja que el candidat de Junts, Carles Puigdemont, ja ha amenaçat de retirar el suport al Govern de Pedro Sánchez si aquesta carambola es repeteix per evitar que ell sigui president.

En una entrevista a La Xarxa, Illa va evitar –com pensa fer durant tota la campanya– casar-se amb una aritmètica i concretar quins socis li agradaria tenir en el seu govern si aconsegueix ser president de la Generalitat, tot i que sí que va reconèixer que té "més coincidències" amb els partits d’esquerres i que, per tant, aquests serien els primers amb els quals contactaria per parlar d’una aliança.

Notícies relacionades

Illa va afegir que aconseguir una "estabilitat" serà una prioritat, per la qual cosa prefereix esperar a veure l’aritmètica definitiva. Fins ara, Illa va deixar clar que en la seva geometria d’acords hi caben tots els partits, inclosos fins i tot els independentistes i el PP, menys Vox i Aliança Catalana.

"Estic obert a totes les formacions polítiques per arribar a acords amplis. Per formar govern és una altra cosa, hi ha d’haver una afinitat més gran", va precisar. De fet, en una conferència al Col·legi d’Economistes de Catalunya ahir es va continuar endinsant en el veto a l’extrema dreta quan va assenyalar els discursos que agiten la "por de la immigració", en una clara al·lusió al partit ultra independentista de Sílvia Orriols. "Acollir i integrar no només no posa en risc la identitat catalana, sinó que l’enriqueix", va defensar.