L’AMB es proposa construir 4.500 habitatges de lloguer assequible

El nou Pla d’Actuació Metropolità prioritza la vivenda en el full de ruta del quadripartit PSC-Junts-Comuns-ERC. També projecta rehabilitar 10.000 pisos en els pròxims quatre anys.

L’AMB es proposa construir 4.500 habitatges de lloguer assequible

MANUEL ARENAS

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La protecció del dret a la vivenda digna i assequible adquireix una importància capital al nou Pla d’Actuació Metropolità (PAM) per al mandat 2024-2027 de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquest nou full de ruta del quadripartit metropolità (PSC, Junts, Comuns i ERC) va ser aprovat ahir pel Consell Metropolità de l’AMB, on tots els grups polítics, excepte l’extrema dreta de Vox, que hi va votar en contra, van donar el seu beneplàcit al document.

El nou PAM preveu l’impuls d’un gran Pacte Metropolità per l’Habitatge –a més d’un altre per la mobilitat, que ja va avançar el vicepresident executiu Antonio Balmón–, que es desenvoluparà a través de desenes d’accions que l’administració metropolitana es proposa per als pròxims quatre anys.

Entre d’altres, destaquen la construcció, a través de l’operador Habitatge Metròpolis Barcelona, de 4.500 vivendes de lloguer assequible en règim de protecció indefinit (2.250 a Barcelona i d’altres tantes a les 35 ciutats més de l’AMB), a més de la rehabilitació, en aquest cas a través del Consorci Metropolità de l’Habitatge, de 10.000 vivendes en 10 barris metropolitans de 10 ciutats, amb una inversió d’uns 100 milions d’euros.

Aquesta última actuació, continuista en la política de rehabilitació de l’AMB, cobra rellevància en un context en què ciutats com Santa Coloma de Gramenet o molt especialment Badalona han patit desallotjaments o directament ensorraments mortals (el cas de Badalona) en edificis antics i deteriorats. El PAM també esmenta l’"obertura de fórmules de col·laboració publicoprivada" per a la construcció de 1.500 habitatges més de protecció oficial durant el mandat.

Les polítiques entorn de la vivenda seran acompanyades durant el mandat per d’altres sobre l’aigua, per exemple la redacció del nou Pla Director d’Aigües Regenerades o l’estudi del nou model de gestió per a les ciutats que han traspassat la seva competència a l’AMB; sobre mobilitat, com la redacció d’un nou Pla Metropolità de Mobilitat Urbana 2025-2030, o la culminació del desenvolupament de les zones de baixes emissions; sobre medi ambient, com el desenvolupament del Pla Metropolità de Prevenció de Residus; així com sobre urbanisme, àmbit en el qual cobra protagonisme l’aprovació definitiva i posterior desenvolupament del nou instrument d’ordenació clau a la Barcelona metropolitana, el Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM), ja aprovat inicialment i ara en fase d’al·legacions.

Així mateix, l’àrea de seguretat –fins ara amb una presència molt laxa en PAMs anteriors– incrementa el seu protagonisme al nou PAM 2024-2027, ja que el sistema de seguretat metropolità ja en estudi s’inclou en el full de ruta de l’executiu metropolità per mitjà de cinc accions: el mateix desenvolupament del sistema, el desplegament d’un sistema tecnològic de prevenció i seguretat, la definició de criteris per evitar zones de risc a l’espai públic, la redacció de plans d’intervenció metropolitans (la seguretat nocturna, per exemple) i actuacions en matèria de convivència i impuls de campanyes.

Tots a favor, menys Vox

Notícies relacionades

En termes polítics, el PAM 2024-2027 de l’AMB va rebre el recolzament de tots els grups representats al Consell Metropolità excepte de Vox, que hi va votar en contra. En el context del mínim debat polític sorgit, els grups no van discutir materialment les mesures contemplades al PAM, sinó que van posar en relleu la falta fins a la data d’un pla d’inversions –la seva aprovació es preveu, de fet, al mateix PAM– que el desenvolupi, i van al·ludir als problemes de finançament pels quals està passant l’administració metropolitana.

A aquesta falta d’un pla d’inversions s’hi va referir, per exemple, Josep Maria Vallès, portaveu de Junts i alcalde de Sant Cugat del Vallès, que també va esmentar les "nombroses propostes" que els consistoris formulen en la fase d’al·legacions del PDUM.