Espanya i Noruega, "preparades" per reconèixer com a Estat Palestina

El president del Govern i el primer ministre noruec asseguren que el pas es farà quan pugui contribuir a la pau

Espanya i Noruega, "preparades" per reconèixer com a Estat Palestina
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Espanya i Noruega van sumar esforços ahir per impulsar el reconeixement de l’Estat palestí. Durant una reunió d’alt contingut simbòlic, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el primer ministre del país nòrdic, Jonas Gahr Støre, van anunciar a Oslo que estaven "preparats" per fer el pas. Hores més tard, en una nova trobada a Dublín, el cap de l’Executiu va mostrar també la seva sintonia en aquest camp amb el seu homòleg Simon Harris. Però aquesta aliança ja es donava per feta. Sánchez va firmar fa dues setmanes amb Irlanda, a més de fer-ho amb Eslovènia i Malta, un compromís per a l’aval a Palestina. Noruega, un país que tradicionalment ha exercit de mediador en el conflicte del Pròxim Orient, no havia fet el pas fins ara.

"Estem d’acord que la implementació de la solució dels dos estats, en la qual els israelians i els palestins visquin braç a braç en pau i seguretat, és crucial per a la pau i l’estabilitat a la regió. També coincidim que l’Estat palestí suposa un requisit per a aquesta solució", assenyala el document firmat pels governs d’Espanya i Noruega. "Hem parlat que estem preparats per reconèixer Palestina com a Estat i donar suport a la seva incorporació a l’ONU com a membre de ple dret", continua.

Perill de fam

Però el comunicat, que condemna els atemptats "terroristes" de Hamàs del 7 d’octubre, reclama l’alliberament sense condicions dels ostatges israelians i defensa la necessitat d’un "alto el foc immediat" i d’augmentar l’ajuda humanitària a Gaza davant l’"imminent" perill de fam, evita posar data al reconeixement. "Ho farem quan pugui implicar una contribució autèntica i positiva al procés polític cap a la pau entre Israel i Palestina", diu el text, molt crític amb l’Estat hebreu pel seu "indiscriminat i desmesurat ús de la força".

Notícies relacionades

Sánchez va anunciar la setmana passada que faria el pas diplomàtic abans del juliol. Davant les tesis d’altres integrants de la UE, que consideren que el reconeixement de l’Estat palestí ha de ser conseqüència d’un procés de pau previ, el president afirma que s’ha de fer abans, perquè exercirà de catalitzador de la mateixa pau. Støre comparteix aquest enfocament, però Noruega no s’ha compromès amb cap termini per al gest diplomàtic. El novembre passat el seu Parlament va instar el Govern del país nòrdic a impulsar el reconeixement, en una iniciativa similar a la que va aprovar per unanimitat el Congrés dels Diputats el 2014.

Durant la seva compareixença conjunta a Oslo, en qualsevol cas, Støre no va descartar fer el pas diplomàtic junt amb Espanya, mentre Sánchez va advocar per fer-lo "al més aviat possible" per "passar de les paraules als fets". Hores més tard, Harris va dir una cosa molt similar a Dublín. "Volem avançar de la mà en aquest sentit. Espanya i Irlanda han d’ocupar el seu paper com a nacions. Ho volem fer amb com més aliats millor", va explicar.

Temes:

Govern Palestina