Contenciós pendent

L’advocat general de la UE avala Puigdemont com a eurodiputat

Demana anul·lar la negativa de la Cambra a reconèixer-lo, que el TJUE ja va deixar sense efecte

El candidat de Junts diu que es demostra que l’estratègia de l’exili va ser «el camí correcte»

L’advocat general de la UE avala Puigdemont com a eurodiputat

Ángeles vázquez

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

En un marc en el qual tots els procediments judicials han perdut interès per la imminent promulgació de la llei d’amnistia, l’advocat general de la Unió Europea, Maciej Szpunar, va donar ahir la raó a l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, en un dels seus últims recursos davant la justícia europea. Es tracta de la negativa del Parlament Europeu a concedir-li la credencial d’eurodiputat, malgrat resultar electe el juny del 2019. L’advocat general proposa al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) revocar la sentència del Tribunal General, que va rebutjar la impugnació i anul·lar la mateixa decisió de la Cambra.

El recurs contra la negativa de l’Eurocambra no va ser admès pel TGUE, que va entendre que la impossibilitat que ocupessin el seu escó al Parlament Europeu no va derivar de la negativa del seu president llavors, Antonio Tajani, a reconèixer-los la condició de diputats europeus –ja que no disposava de marge d’actuació–, sinó de l’aplicació del dret espanyol, tal com li va comunicar la Junta Electoral Central el 17 i 20 de juny del 2019.

Una negativa que després va haver de mantenir el seu successor, el finat David Sassoli, al contestar la demanda d’empara de la immunitat que va interposar Puigdemont, dient que «el Parlament no podia considerar-los membres sense que les autoritats espanyoles notifiquessin oficialment la seva elecció», cosa que no s’havia produït per no presentar-se al Congrés per acatar la Constitució, perquè havien marxat d’Espanya per eludir la seva responsabilitat en el procés.

Violació de drets

Malgrat això, en un comentari a la xarxa social X, abans anomenada Twitter, Puigdemont es felicita per la decisió de l’advocat general de la UE i agraeix a Sassoli la seva actuació, per afirmar tot seguit que «algú haurà de donar explicacions per violar drets fonamentals dels electors europeus, fent un ús partidista de les institucions de la Unió com és el Parlament Europeu». En una compareixença posterior davant els mitjans va voler llançar un missatge a «aquells que van qüestionar l’estratègia de l’exili o que van considerar que no era rellevant» la tasca que duien a terme, perquè, segons el seu parer, la conclusió a la qual ha arribat l’advocat general Maciej Szpunar «confirma que és el camí correcte».

Notícies relacionades

L’advocat general de la UE, el criteri del qual és seguit habitualment pel Tribunal de Justícia de la UE, afirma que el «principal error» de la sentència del Tribunal General, que advoca per anul·lar, va consistir a no haver considerat que l’escrit de 27 de juny del 2019 de Tajani suposava «una decisió definitiva del president del Parlament Europeu de fer cas omís de la proclamació de 13 de juny del 2019».

I retreu a la primera instància europea haver ignorat que la sentència del TJUE del 19 de desembre d’aquell mateix any va declarar que el president d’ERC, Oriol Junqueras, havia adquirit la condició d’eurodiputat al ser elegit. Tant Puigdemont com Comín la van adquirir el gener del 2020 amb efectes des del 2 de juliol del 2019, en aplicació d’aquesta resolució. «A l’adoptar l’acte de 27 de juny del 2019, el president del Parlament Europeu, d’una banda, va posar en qüestió els resultats electorals oficialment proclamats, malgrat que el Parlament estava vinculat per la proclamació oficial» d’aquests resultats, però «el seu president va optar per donar curs a les posteriors notificacions de les autoritats espanyoles, que no reflectien de forma fidel i completa aquests resultats», afirma Szpunar.