El Congrés només ha debatut una llei a més de la d’amnistia

L’activitat legislativa a la Cambra baixa escasseja davant les eleccions basques i catalanes, que dificulten tancar acords

El Congrés només ha debatut una llei a més de la d’amnistia

Alberto Ortega - Europa Press - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

És difícil negar que l’activitat al Congrés és frenètica. Gairebé cada setmana hi ha plens maratonians i se succeeixen els xocs dialèctics –amb insults, amenaces i acusacions infundades–. Per contra, l’activitat legislativa escasseja. Des que Pedro Sánchez va ser investit president al novembre, la Cambra baixa ha estat abocada en la llei d’amnistia –debatuda quatre vegades en ple i dos en comissió– i tan sols s’ha aprovat una altra norma, amb el treball previ que comporta. A l’espera, ara mateix, hi ha 16 lleis impulsades per l’Executiu i 11 per les diferents formacions.

La intricada aritmètica parlamentària va obligar Sánchez a tancar un acord amb ERC i Junts, tots dos indispensables per assolir una majoria, que tenia com a element central l’amnistia. Tant republicans com postconvergents fa mesos que insisteixen que cada negociació va per un curs diferent i exigeix un acord concret, però el cert és que l’activitat legislativa té un fre clar en la tramitació de l’amnistia. I ara que la mesura de gràcia és ja en mans del Senat, són les eleccions basques i catalanes les que dificulten tancar acords.

A la Mesa del Congrés es fa broma sobre l’aplicació de l’"article 45", que no és més que el fet que els quatre diputats del PP són menys que els cinc de PSOE i Sumar. Per tant, els dos partits de l’Executiu tenen en el seu poder anar ampliant els terminis d’esmena dels projectes i proposicions de llei fins que ho creguin necessari.

Llei de paritat

Notícies relacionades

De les 27 iniciatives que s’han acceptat a tràmit en els últims mesos, 23 continuen en període d’esmenes. Algunes, com el projecte de llei de paritat –proposta pel Govern– o la reforma del Codi Penal per derogar els delictes d’expressió –impulsada per Sumar–, acumulen una desena d’ampliacions d’esmenes. És a dir, el fre afecta de la mateixa manera tant les normes proposades pels partits del Govern com les registrades pel PP a través del Senat.

L’única llei que ha aconseguit saltar aquest mur és el projecte de llei que regula els ensenyaments artístics superiors, aprovat pel ple del Congrés ara fa dues setmanes. Els plans del PSOE i Sumar semblen passar per dos reials decrets tramitats com a projectes de llei, un, l’anticrisi, i dues iniciatives del Govern.

Temes:

Sumar Govern PSOE