Camí de les urnes

Puigdemont promet fer història i "acabar la feina"

L’expresident firma a Perpinyà una aliança amb diverses formacions independentistes per als comicis del 12 de maig

El líder postconvergent afirma que els socialistes no tenen «projecte» per a Catalunya

El dirigent acusa ERC de no fer «bona política» i de no avançar amb la independència 

Puigdemont promet fer història i "acabar la feina"

CARLOTA CAMPS

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Es tracta d’acabar la feina i de fer-ho millor". Amb aquesta arenga, l’expresident i candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, va tornar ahir a presentar les eleccions del 12 de maig com la reactivació del procés i l’obertura d’una "etapa històrica", després dels esdeveniments de l’any 2017 i el "parèntesi de la letargia de la rendició". Així ho va afirmar, en un acte –de nou– a Perpinyà, on es va desplaçar per firmar un acord de col·laboració de cara a la seva candidatura amb diverses formacions independentistes.

Una firma que va servir a Puigdemont per visualitzar la seva proposta de fer una llista electoral que vagi més enllà de les fronteres del seu partit, el que qualifica com una llista de país malgrat que es tracti d’una aliança amb partits amb molt poca implantació, com Joventut Republicana, Alternativa Verda, Reagrupament, Acció per la República, Estat Català, Moviment d’Esquerres de Catalunya (Mescat) i Demòcrates.

Un acte en el qual, tot i que el dirigent postconvergent aixequés la bandera de la unitat, també li va servir per llançar alguns dards contra ERC. "Els governs han de sortir rendits de casa", va afirmar, sense esmentar els republicans, però també sense deixar dubtes respecte a qui anava dirigit el retret. I no només els va atribuir manca d’avenços independentistes, sinó que també els va acusar de no fer "bona política".

En aquest sentit, Puigdemont va assegurar que els catalans miren el seu Govern "amb cara d’interrogant" per la gestió de problemàtiques com la sequera, la immigració o Rodalies i que no troben "respostes". Una situació que atribueix a una "incompetència" dels republicans, però també a una "falta de competències i recursos" provinents del Govern espanyol.

En aquesta línia, també va acusar el PP i el PSOE de no tenir "projecte" per a Catalunya i de "sistemàticament" deixar "tirats vuit milions de persones, sobrealimentant Madrid". "Això només es pot contestar des de Catalunya i amb algú que no estigui de peus i mans lligat al Govern de l’Estat", va afirmar, presentant les eleccions com un plebiscit i afegint el vessant de les polítiques del dia a dia, fins fa poc més absent en els seus discursos.

La solució única

Notícies relacionades

Amb tot, va assegurar que el seu partit no posarà "límits" a les seves polítiques i va defensar com a solució única als problemes la independència de Catalunya.

Per contra, l’acte no va servir per aclarir encara els detalls de la candidatura que encapçalarà l’expresident el maig vinent. El nom, per exemple, continua sent una incògnita, que s’haurà de revelar abans de dissabte si, com es preveu, Junts presenta una coalició. El dia 30 és l’últim moment en què es pot comunicar a la junta electoral la concurrència de manera conjunta entre més d’una formació. Per acabar de configurar les llistes hi ha temps fins al 8 d’abril.