El perdó al procés

Guilarte: "L’amnistia és la contrapartida per la investidura"

El president suplent del CGPJ justifica en un dur text el seu vot en blanc en el ple de dijous passat sobre la llei

El document, que no és un vot particular, serà remès al Senat juntament amb la resta de l’informe

Guilarte: "L’amnistia és la contrapartida per la investidura"

Cristina Gallardo

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

L’aprovació de la llei d’amnistia només és "la contrapartida pel suport dels seus beneficiaris a la investidura del president de Govern". Així de rotund es mostra el president suplent del Consell General del Poder Judicial, Vicente Guilarte, en un text de deu pàgines amb què justifica el seu vot en blanc en el ple de dijous passat, que va ser el que va donar llum verda a l’informe que aquest òrgan elevarà al Senat sobre la proposició de llei.

El document no constitueix ni tan sols un vot particular al recolzat per nou dels vocals, però serà remès igualment a la Cambra alta juntament amb la resta de l’expedient, assenyalen a aquest diari fonts de l’òrgan.

En el seu contingut, va més enllà de l’anàlisi jurídica avalada pels seus companys i, malgrat reconèixer que "el poder judicial ha d’abstenir-se d’intervenir en qüestions polítiques", arriba a dir que el projecte del Govern i els seus aliats polítics "no és una mera mesura de gràcia atorgada unilateralment pel poder legislatiu, sinó que té contrapartides polítiques de gran rellevància a càrrec dels amnistiables".

"Furtar el debat a tal realitat política i als seus condicionants resulta absurd", afegeix, per justificar el text que va donar a conèixer ahir, on reconeix la validesa de l’informe aprovat pels seus companys.

En el seu text, Guilarte no creu en l’"interès general a què es busca arribar propiciant amb aquesta llei la pacificació política i convivencial de Catalunya". Es tracta d’una finalitat que, segons el parer del president del Consell, "mai va ser esbossada prèviament en el programa electoral del seu atorgant", és a dir, el PSOE. "Resulta coherent analitzar, tal com s’ha fet, si per assolir aquest fi el mitjà utilitzat és adequat, necessari i proporcional", afegeix, en justificació de la seva anàlisi.

Apunta igualment a un dels punts del pacte d’investidura on "de manera totalment inusual i atípica" s’apunta "la investidura de Pedro Sánchez amb el vot a favor de tots els diputats de Junts". Es tracta, segons el parer del president del Consell del Poder Judicial, d’una "prestació complerta i que contractualment col·loca Junts en condicions d’exigir les obligacions causalment enllaçades" amb aquest pacte, si bé existeix el "compromís final d’estabilitat de la legislatura subjecta al compliment de tots els previs acords".

Per al president de l’òrgan de govern dels jutges l’existència d’aquest "intercanvi" afecta la legalitat de la norma. "Pot donar-se gratuïtament un ronyó però no a canvi de preu d’igual manera que no cabria indultar, menys encara amnistiar, a canvi d’una contraprestació onerosa", afirma.

‘Lawfare’ i mediador

Notícies relacionades

D’altra banda, al·ludeix al lawfare en relació amb l’aprovació de "comissions parlamentàries, amb citació de jutges, la presència del qual sens dubte depèn de la voluntat de la majoria" a les Corts. "Aquesta continuïtat, en cas de ser certa, aboca fatalment a la nul·litat radical del pacte i, des d’una perspectiva constitucional, en cas de formar part inescindible amb l’oferiment de la llei d’amnistia, portaria sens dubte a la inconstitucionalitat de la prestació unitàriament compromesa", afegeix.

Lamenta també que, pel que sembla, "hi ha un verificador extranei que periòdicament es reuneix amb les parts de l’acord polític per verificar el compliment de les prestacions compromeses", de la qual cosa depèn com a acord final l’estabilitat de la legislatura, "sense que es tingui cap notícia real de variació novadora dels compromisos adquirits".