Els inspectors fiscals veuen inconstitucional cedir el 100% dels tributs

Els tècnics diuen que la proposta catalana no té cobertura legal i augmentaria el frau

Els inspectors fiscals veuen inconstitucional cedir el 100% dels tributs
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Els inspectors d’Hisenda espanyols creuen que la proposta de "finançament singular" català de recaptar i gestionar tots els tributs que es paguen en aquesta comunitat és "inconstitucional", segons va afirmar ahir l’Associació d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat. L’associació, a la qual s’integra el 70% del col·lectiu, va denunciar que aquest plantejament suposaria un perjudici per a la resta de territoris i provocaria la fragmentació de l’Agència Tributària (AEAT). A més, van alertar, perjudicaria la lluita contra el frau fiscal a Espanya.

En el dia d’avui, la cessió del 100% dels tributs recaptats a Catalunya no té cobertura legal, segons el marc legal vigent, format per la Constitució, la llei orgànica de finançament autonòmic (LOFCA) i la llei que regula aquest sistema de finançament (llei 22/2009 del 28 de desembre), perquè hi ha determinats tributs, com pot ser l’impost de societats, sobre els quals no es preveu la cessió en cap d’aquestes normes, segons defensen.

Marc actual

Notícies relacionades

"El marc legal actual no permetria la cessió, tret que es modifiqui la LOFCA i es posés un apartat singular per a Catalunya", va explicar el portaveu de l’associació, José María Peláez, en una roda de premsa. Però en aquest cas, s’incompliria igualment també "el principi d’igualtat i solidaritat" entre regions, que recull la Constitució. La carta magna estableix una sèrie de fons de distribució perquè tots els ciutadans rebin els mateixos serveis, independentment d’on visquin. Però si Catalunya, que representa prop del 20% del PIB nacional, es queda amb tota la seva recaptació impositiva, tindria més "privilegis" davant la resta.

La proposta del Govern estableix un fons per sufragar les despeses comunes de l’Estat (Casa del Rei, Exèrcit, etc.) i un altre per garantir l’equilibri territorial que haurà de sotmetre’s a "negociació política" i tindrà caràcter "transitori".

Temes:

Govern Ciutadans