El PSC guanya i ERC resisteix l’embat de Junts a l’enquesta del Govern

Socialistes i republicans perden pistonada i els postconvergents es recuperen en un sondeig previ a la convocatòria de les eleccions

El PSC guanya i ERC resisteix l’embat de Junts a l’enquesta del Govern

JOSE RICO

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb les eleccions catalanes del 12 de maig tot just convocades, el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat confirma que el PSC parteix com a favorit per repetir victòria a les urnes i que ERC i Junts mantenen una dura lluita per la medalla de plata. El primer baròmetre del Govern d’aquest any, que es va efectuar abans de l’anunci de l’avanç electoral per part del president, Pere Aragonès, certifica la tendència que aquesta mateixa setmana reflectia l’enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO, amb els socialistes en primera posició i al davant de la igualada pugna entre republicans i postconvergents.

Segons el CEO, Salvador Illa obtindria 35-42 escons (ara en té 33), al davant de Pere Aragonès, amb 26-32 diputats (avui en té 33), i Carles Puigdemont, amb 24-29 parlamentaris (ara en té 32). Respecte a l’anterior baròmetre del CEO, del novembre del 2023, tant el PSC com ERC han perdut entre tres i quatre escons, mentre que Junts ha frenat la caiguda que li va produir la sortida del Govern i ha recuperat cinc diputats. Les tres forces presenten fidelitats de vot al voltant del 75% i transvasaments de vot més aviat escassos entre si. Per exemple, el 8% de votants d’Esquerra el 2021 triarien ara la papereta de JxCat, mentre que els republicans atrauen el 6% d’electors del PSC, que aguanta, sobretot, perquè es quedaria amb el 17% de votants de Cs.

Pugna PP-Vox

La quarta plaça també estaria en disputa entre el PP i Vox, que es beneficiarien de la desaparició de Cs i de la bronca política derivada de la llei d’amnistia. Els populars es dispararien fins als 9-13 representants (avui en tenen 3) i els ultres passarien d’11 a 9-13 escons (ara en tenen 11). Al bloc de la dreta sí que hi ha forts transvasaments: el PP es quedaria amb el 28% de votants de Cs i el 14% de simpatitzants de Vox. Les expectatives de les dues forces, com les del PSC, poden dependre dels indecisos de Cs, que són un de cada tres.

En Comú Podem tindria opcions de millorar els seus resultats amb 8-13 diputats (avui en té 8), una forquilla molt similar a la CUP, que podria obtenir 7-10 parlamentaris (ara en té 9). Els anticapitalistes quedarien com l’última força del Parlament perquè el sondeig pronostica que Cs quedaria fora de la Cambra després de 18 anys de presència. Segons el director del CEO, Jordi Muñoz, el factor més determinant de cara al 12M poden ser els indecisos: "Venim d’unes eleccions el 2021 amb la participació més baixa, i per tant, hi ha una gran bossa d’abstencionistes i la seva mobilització serà clau".

Notícies relacionades

Una tendència que ha canviat des de l’anterior baròmetre del CEO és la possibilitat que l’independentisme perdi la majoria parlamentària, ja que la suma d’ERC, Junts i la CUP oscil·la ara entre 57 i 71 escons, tenint en compte que 68 és el llindar de la majoria absoluta. En l’anterior sondeig, la suma dels secessionistes quedava en tota la forquilla per sota de la majoria, entre 52 i 66 diputats.

Si a l’última enquesta de 2023 el sí a la secessió havia retrocedit un punt, en la primera del 2024 ha recuperat aquest punt en detriment del no. El 51% dels catalans rebutjarien la independència en un referèndum i el 42% hi votaria a favor. La distància s’ha reduït dos punts els últims mesos.