‘Operació Senat’ contra l’amnistia

El PP preveu un desplegament d’experts, informes i poder autonòmic a la Cambra alta, que s’haurà de pronunciar, sobre la llei abans del 15 de maig.

‘Operació Senat’ contra l’amnistia

Alberto Ortega

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El 15 de maig és la pròxima data marcada en vermell al calendari de la llei d’amnistia. Marca el termini límit que té el PP per plantar cara a la mesura de gràcia al Senat, on gaudeixen d’una majoria absoluta. Els populars estan ultimant la seva estratègia per a aquests dos mesos en què volen citar a comparèixer experts i obtenir les opinions del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Els conservadors plantegen el seu pas pel Senat com una oportunitat per recollir tota la informació possible que, en un futur, puguin argumentar per recórrer-la davant el Tribunal Constitucional. A més, els temps per a la seva aprovació final estan en mans del PP, una cosa clau tenint en compte l’avenç electoral convocat a Catalunya per al 12 de maig, només tres dies abans que expiri el termini perquè la Cambra Alta es pronunciï.

La mesa, la urgència i els lletrats.

La primera parada de la llei d’amnistia serà la Mesa del Senat. Dimarts, l’òrgan de govern de la Cambra haurà de prendre dues decisions de pes: si la llei continua per la via d’urgència, com va establir el Congrés, i a quina comissió remet el text. Després d’haver modificat el reglament per retardar la mesura de gràcia, el més previsible és que els populars rebutgin tramitar-la d’urgència –tindrien 15 dies– i segueixin la via ordinària, la dels dos mesos. Sobre la comissió escollida, fonts populars apunten que serà la Constitucional i no la de Justícia, com ha passat al Congrés. I, a més, la Mesa del Senat rebrà un primer informe dels lletrats de la Cambra.

Compareixents i esmenes.

La Mesa del Senat també obrirà un període per al registre d’esmenes fins als primers dies d’abril, tot i que podrà ampliar-lo posteriorment. Els grups podran registrar dos tipus d’esmenes, les de veto i a l’articulat. No obstant, únicament prosperaran les del PP, ja que la seva majoria absoluta impossibilita que l’aliança de la resta de partits pugui aconseguir els números necessaris per tirar endavant. El més interessant, però, serà el moviment que els conservadors pretenen fer alhora en la Comissió Constitucional, citar experts per obtenir la seva opinió sobre la mesura de gràcia.

Notícies relacionades

Desfilada autonòmica i informes.

Per completar la seva acció, els conservadors volen activar una de les funcions de la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat, la possibilitat d’elaborar informes sobre les lleis que es tramitin a la Cambra alta. Fonts populars assenyalen que la seva intenció és que membres dels diferents governs autonòmics –dirigeixen 11 de 17 executius– acudeixin al Senat i es posicionin. Aquesta comissió, on també tenen majoria, elaborarà un informe que, segons les mateixes fonts, servirà també per incloure’l en el recurs de la llei davant el Constitucional.