Primera entrevista al candidat del PSC

"Jo no poso vetos per governar ni em defineixo per oposició als altres"

"Jo no poso vetos per governar ni em defineixo per oposició als altres"

JÚLIA REGUÉ SARA GONZÁLEZ

6
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

¿Catalunya necessitava pressupostos o eleccions?

Nosaltres hem actuat amb responsabilitat perquè Catalunya no pagui els plats trencats d’un Govern que ha perdut el pas. Però vista la situació i que [Pere] Aragonès no ha sigut capaç de reunir prou suports, com abans es voti, millor.

¿Qui creu que n’és el principal beneficiat? ¿Aragonès?

El principal beneficiat pot ser Catalunya. El PSC està preparat, jo estic preparat i Catalunya està preparada per superar aquesta etapa negativa de 10 anys.

¿Tenen raó els Comuns quan diuen que vostè ha imposat la seva agenda a Aragonès?

El PSC ha practicat política útil i ha construït una alternativa amb un plantejament socialdemòcrata. Aquesta ha sigut una legislatura perduda, fracassada, que va col·lapsar fa un any i mig. És obvi que el projecte d’ERC i de Junts està esgotat i que la Catalunya que vol avançar i mirar al futur amb esperança, demana obrir-se pas. Aquesta és la gran fita del 12 de maig.

¿Per què creu que està esgotat el projecte d’ERC i de Junts?

Perquè no estem preparats per afrontar la sequera, l’educació a Catalunya, després de 10 anys de govern de les dues formacions, està a la cua d’Espanya, no s’ha posat ni un molí de vent ni una placa elèctrica per a energia renovable. Les nostres infraestructures estan arribant al límit de la seva capacitat i ningú pren decisions En matèria de seguretat veiem molt mercadeig en els Mossos, però els resultats són insatisfactoris. En sanitat es demanen reformes i ningú sap dibuixar-les i ens emboliquem amb el calendari escolar. És obvi que el projecte està esgotat i que cal passar pantalla.

¿Els pressupostos han fracassat per un casino?

No. Han fracassat per electoralisme i partidisme de diverses formacions polítiques que anteposen els seus interessos als de la societat, que pensen més en ells mateixos que en el país.

¿Hi va haver algun intent seu, del seu partit o del PSOE de parlar amb Yolanda Díaz perquè els Comuns canviessin el seu vot?

No. Soc molt respectuós amb la resta de formacions polítiques, no intento interferir ni deixo que interfereixin.

¿Que Ada Colau no aconsegueixi entrar en el govern de Jaume Collboni a Barcelona té a veure amb el no dels Comuns als pressupostos?

Això ho han de respondre ells.

¿El context és ara idoni per mirar de tancar un pacte amb ERC a Barcelona?

Això ho han de decidir els companys de Barcelona. Som partidaris de no barrejar llibretes i que cada àmbit institucional prengui les seves pròpies decisions. Jo estic centrat a preparar la nostra proposta per a Catalunya, que necessita un president que exerceixi de tal, un govern sòlid i fort.

¿Té por que les eleccions a Catalunya posin en perill el Govern de Pedro Sánchez? El president ha renunciat a presentar uns nous pressupostos.

Jo ho veig en positiu i dic sincerament que penso que seran unes eleccions aclaridores que també ajudaran en l’àmbit de la política espanyola. Sempre és bo verificar la voluntat dels ciutadans, que crec que és una voluntat majoritària de superació. S’està obrint pas una Catalunya que vol aprofitar l’oportunitat de girar full a anys que no han sigut bons.

¿Creu que aquestes eleccions seran un plebiscit a l’estratègia de la desjudicialització del procés?

No, ho dic en el sentit que els catalans tindran l’ocasió de dir qui volen que condueixi les institucions d’autogovern de Catalunya i podran dir si els ha agradat la gestió en matèria de sequera. No estem jutjant els últims quatre anys, que són negatius, dolents i perduts, sinó els últims 10 o 12 de governs conjunts d’ERC i de Junts. La majoria de catalans no volen que busquem el que ens divideix, sinó que treballem per reformar la sanitat o la seguretat.

¿Sent vostè que és l’esperança de Pedro Sánchez?

Ho dic amb tota humilitat, però estic segur que soc l’esperança per a Catalunya. Aquests tres anys he trepitjat i anat per tots els racons de Catalunya i veig el potencial que té. Aspiro a generar un horitzó i sortir de l’embolic de debats que no ens han portat enlloc.

Ha defensat l’amnistia, però reconeix que no genera entusiasme en part del seu electorat: ¿Tem que tingui un impacte en el resultat del 12-M?

No, perquè considero que una majoria de gent a Catalunya que vol el retrobament, la convivència, la concòrdia i l’amnistia. És un pacte per girar full i tornar a la normalitat política, social i institucional. Pot ser que hi hagi gent que ho vegi més o menys adequat, però l’objectiu crec que el comparteix tothom.

¿Creu que l’amnistia desactiva l’independentisme?

Crec que ajuda a restablir la normalitat política. En aquest sentit, a mi no em molesta que hi hagi gent que defensi un plantejament d’independència, però sí que crec que està profundament equivocada i als fets em remeto. El que exigim és que es respectin les normes i que ningú vulgui imposar les seves coses.

¿Li preocupa que el cas Koldo tingui repercussió sobre la seva figura?

No. Sé que des del primer dia hi ha hagut gent que ho està buscant. Des d’aquell mateix dia he actuat i donat totes les explicacions i estic disposat a donar les que facin falta. Quan ha detectat casos de comportament inadequat, el PSOE ha demanat obrir una comissió d’investigació i ha pres mesures molt contundents. Estic convençut i tranquil que vam fer el que havíem de fer i del comportament que vam tenir.

Junts ha assegurat que "ni un sol vot" del seu partit servirà per fer-lo a vostè president. ¿Què li sembla?

Més val que parlin els catalans i diguin ells què hem de fer. Aquestes coses les he sentit tantes vegades... El que puc dir és que el PSC està per la política útil i per arribar a acords. Podria dir que Junts té grup propi al Congrés gràcies al PSC. Veurem quins esquemes de govern són possibles.

Aragonès diu que és "incompatible" governar amb el PSC.

Jo tinc un projecte molt diferent del d’Aragonès o del de qui pugui acabar sent el candidat de Junts. A Catalunya li convé un canvi i obrir una etapa nova.

El 2021 va guanyar, però no va poder governar. ¿S’imagina replicant el Govern de Sánchez: pacte PSC-Comuns?

Jo faig un plantejament socialdemòcrata, d’esquerres, i aspiro a tenir un suport suficient de la ciutadania de Catalunya per poder portar-lo a terme. No descarto cap opció, però el que m’imagino és un Govern amb un suport molt ampli al PSC.

¿Creu que hi pot haver una nova suma independentista que li impedeixi ser president?

Ja s’ha vist el que dona de si l’independentisme i com va col·lapsar un Govern que va comptar, per investir Aragonès, amb els vots de la CUP, Junts i ERC. I això ara. És tan obvi l’esgotament d’aquesta fórmula que em costa molt pensar que pugui tenir majoria al Parlament.

¿El beneficia o el perjudica que Puigdemont sigui candidat?

No ho sé, però això és política de via estreta. Jo vaig a la política útil, a la política entesa com a servei públic, i no tinc cap inconvenient a contrastar amb la resta de projectes polítics. Presidència d’Artur Mas, Quim Torra, Carles Puigdemont i Aragonès i així estem. ¿Ens posem a resoldre algun problema o no? Aquí estem nosaltres oferint-nos per fer-ho. Ho dic amb tot respecte i claredat. Jo no poso vetos, ni m’ocupo, ni dic, ni em defineixo per oposició als altres.

¿La taula de diàleg continuarà si vostè és president?

Si jo soc president, la primera cosa que faré és mirar d’obrir un diàleg entre catalans i mantindré el diàleg del Govern d’Espanya, amb els governs europeus i amb qui convingui. Jo soc un home a favor del diàleg.

Notícies relacionades

Si no aconsegueix ser president, ¿dimitirà?

Jo confio que seré president. Em sento preparat per ser-ho.