La Generalitat i el Govern aborden avui el traspàs de Rodalies

Un cop constituïda la comissió política, en la cita s’activaran els grups de treball

La Generalitat i el Govern aborden avui el traspàs  de Rodalies
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible i la Conselleria de Territori van cremant etapes en el traspàs integral de Rodalies. Fa menys d’un mes es reunien els seus màxims responsables, Óscar Puente i Ester Capella, i exhibien una bona sintonia que han inoculat als seus equips. El resultat és una altra reunió, aquest dijous a Madrid, de la comissió de seguiment.

Segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts coneixedores de la trobada, els representants de la Generalitat, encapçalats pel secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas, es desplaçaran a la seu de Nuevos Ministerios per concretar els següents passos en el complex traspàs de competències. Tant Capella com Puente només van engegar el procés i únicament hi intervindran si s’encallen les converses, però aquesta comissió és la que realment coordinarà els sis grups de treball, que han dividit les competències en tres àrees: serveis, infraestructura i recursos econòmics.

Sanglas tindrà davant la secretària general de Transport Terrestre, Marta Serrano, amb qui ha celebrat diverses trobades, tant per Rodalies com per altres assumptes que els afecten. De fet, en la cita d’aquest dijous està previst que s’abordin també diferents temes d’infraestructures i serveis que comparteixen, van explicar les mateixes fonts.

Una altra novetat és la incorporació, aquesta setmana, d’un altre càrrec del ministeri, Álvaro Fernández Heredia, que serà el nou secretari general de Mobilitat Sostenible. Cal veure quin paper jugarà en les negociacions amb el Govern català, o si, com fins ara, el pes el continuarà portant Serrano. Des de Barcelona s’espera que aquesta circumstància no retardi els terminis, ja que, tot i que el traspàs s’ha fixat com a mínim en quatre anys, l’agenda apressa, després de l’avanç electoral pel qual ha optat el president Pere Aragonès.

Pròxima reunió

Notícies relacionades

A més d’ells tres, en la comissió de seguiment participa el flamant comissionat de Rodalies de la Generalitat, Pere Macias, bon coneixedor de la matèria; directors generals i responsables amb competències ferroviàries dels dos governs; càrrecs de Renfe i Adif, així com representants d’altres ministeris (Hisenda i Política Territorial) i conselleries (Economia i Presidència).

Aquesta reunió fixarà també al calendari les següents reunions dels grups de treball, que se celebraran el 22 de març, abans de Setmana Santa. La voluntat de les dues parts és que s’activin tots els engranatges perquè aquest mes, com van acordar la consellera i el ministre, estiguin tots mans a l’obra.