El CIS amplia a 2,7 punts l’avantatge del PP al PSOE després del cas Koldo

Feijóo puja vuit dècimes des del febrer, Sánchez registra la seva pitjor dada des de les últimes eleccions i Vox supera Sumar en la tercera plaça

El CIS amplia a 2,7 punts l’avantatge del PP al PSOE després del cas Koldo

Eduardo Parra - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern i el PSOE ja coneixen el primer impacte electoral del cas Koldo, que esquitxa importants càrrecs socialistes, i l’expulsió forçada de l’exministre José Luis Ábalos després de negar-se a renunciar a l’escó. El baròmetre del març del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) amplia a 2,7 punts l’avantatge del PP sobre els socialistes després que Pedro Sánchez hagi perdut gairebé dos punts l’últim mes i Alberto Núñez Feijóo hagi guanyat gairebé un punt.

En el primer sondeig elaborat després que hagués sortit a la llum la trama de les presumptes comissions en uns contractes d’emergència per a compres de material anticovid per part d’administracions vinculades al PSOE, Feijóo guanyaria les eleccions amb el 34% dels vots, vuit dècimes més que al febrer, mentre que Sánchez ha perdut 1,7 punts l’últim mes i es quedaria amb el 31,3% dels sufragis, el seu pitjor registre en el CIS des de les últimes eleccions generals.

De fet, és la segona vegada consecutiva que el CIS reflecteix una important caiguda del PSOE. Ja ho va fer al baròmetre del febrer, quan els socialistes van perdre un punt en un sondeig que es va fer després del veto de Junts a la llei d’amnistia al Congrés que va obligar a renegociar el text i després de la derogació d’un decret llei per desacord amb Podem. En aquesta ocasió, a més del cas Koldo, l’enquesta també coincidia amb l’últim pacte amb ERC i Junts per intentar blindar Carles Puigdemont amb amnistia. Des que va començar l’any 2024, Sánchez s’ha deixat 2,7 punts.

L’altra dada principal d’aquesta enquesta és el nou tomb que s’ha produït en la tercera posició després que Sumar hagi retrocedit un punt des delfebrer i Vox hagi guanyat dos punts, amb la qual cosa s’ha anotat la pujada més gran d’aquest baròmetre. El partit de Santiago Abascal passa del 7,9% al 9,9% dels vots, mentre que la coalició de Yolanda Díaz cau del 10,2% al 9,2% de les paperetes. Podem també va a la baixa, amb el 2,2% i set dècimes menys que al febrer.

El duel català entre ERC i Junts segueix encapçalat pels republicans (1,9%), tot i que els postconvergents (1,2%) han aconseguit retallar quatre dècimes el desavantatge. I en la batalla basca entre el PNB i EH Bildu, especialment rellevant a poc més d’un mes per a les eleccions autonòmiques, l’esquerra abertzale (1,1%) ha superat els penebistes (0,9%) per dues dècimes.

L’enquesta es basa en 3.931 entrevistes telefòniques realitzades els primers dies del mes, per la qual cosa ja recull les repercussions de la investigació judicial sobre els negocis de Koldo García, assessor d’Ábalos quan era ministre de Transports, que han provocat el pas al Grup Mixt del Congrés de l’exdirigent socialista i esquitxen diversos ministeris i els governs autonòmics de les Canàries i les Balears quan els presidia el PSOE.

La corrupció preocupa més

Notícies relacionades

L’empremta que ha deixat el cas Koldo entre els espanyols es nota també en aquest baròmetre en l’habitual pregunta sobre els problemes que més preocupen a la ciutadania. La inquietud per la corrupció s’ha disparat i escala des del lloc número 18 fins al sisè lloc, i és en aquests moments una preocupació per al 12,4% dels espanyols, 7,5 punts més que al febrer. Els problemes econòmics i l’atur són les principals inquietuds socials, però han pujat de manera significativa les preocupacions pel mal comportament dels polítics i per la gestió del Govern i els partits.

Per contra, la llei d’amnistia i la independència de Catalunya continuen consignant cotes mínimes de preocupació entre els espanyols, amb l’1,6% i l’1,2% respectivament. En aquesta enquesta apareixen als llocs 33 i 36 de les inquietuds ciutadanes. El lleu consol per a Sánchez és que continua sent el preferit com a president del Govern (23,3%) a 6,8 punts de Feijóo (16,5%), distància que s’ha reduït un punt i mig l’últim mes malgrat que els dos líders han perdut suport entre els espanyols.

Temes:

Sumar PSOE