20 anys de l’atemptat més gran a Espanya

Felip VI lloa la pedagogia de les víctimes de l’11-M per la convivència

La Unió Europea recorda l’aniversari de la tragèdia a Madrid amb discursos d’afectats pel terrorisme 

Sánchez diu que Al-Qaida volia atacar també la democràcia i els drets socials

Felip VI lloa la pedagogia de les víctimes de l’11-M per la convivència

pilar santos

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La Unió Europea va recordar ahir els 20 anys dels atemptats d’Atocha, a Madrid, que van deixar 193 morts i més de 2.000 ferits. Dues dècades han passat ja del pitjor atac d’Al-Qaida a Espanya, que va convertir l’11 de març en el dia europeu de les víctimes del terrorisme. La Comissió Europea, amb l’ajuda del Govern central, va organitzar a l’acabada d’inaugurar Galeria de les Col·leccions Reials un acte presidit per Felip VI i la reina Letizia per homenatjar les víctimes d’aquella massacre i tots els afectats per la urpada d’aquest tipus de violència.

En la part de la celebració a la qual van assistir les principals autoritats, van prendre la paraula tres víctimes del terrorisme, Ana Cristina López (Espanya), Rudolf Kaniski (Eslovènia) i Elena Pavoncello (Itàlia), i també el Monarca; el president del Govern, Pedro Sánchez; la comissària d’Assumptes d’Interior de la Comissió Europea, Ylva Johansson, i el comissari per a la protecció de l’estil de vida europeu, Margaritis Schinas.

López va perdre el seu marit en els atemptats de l’11-M; Kaniski va ser víctima de cremades i lesions greus en un atemptat a Brussel·les el 2016, i Pavoncello també es va quedar viuda en un atemptat contra una sinagoga a Roma, el 1982. La víctima espanyola va fer una crida perquè no es "deixi d’estar sempre del costat de les víctimes del terrorisme, aquest és el lloc de l’honradesa, de la memòria, de la dignitat i de la justícia".

En la seva al·locució, Felip VI va alabar les víctimes del terrorisme com "una referència ètica" en els sistemes democràtics. "Amb la seva enteresa i dignitat són els que millor representen tant la grandesa de la democràcia, la seva fortalesa, com la determinació per avançar en la convivència pacífica". En un altre moment, ja cap al final del seu discurs, va remarcar que la "generositat" de les víctimes els porten a fer pedagogia, en escoles i universitats, per ensenyar als joves "el necessari missatge que la violència mai, mai, és la solució". Per això, va insistir en la necessitat de tenir centres memorials, com el que s’està desenvolupant a Vitòria (Euskadi), per fer pedagogia i prevenir la "radicalització" de les societats.

Sánchez va defensar la necessitat de "recordar" per "una qüestió de dignitat" i que aquest record sigui "mobilitzador". "Ha de ser un esperó per al present i per al futur, perquè no es repeteixi, i perquè les víctimes, supervivents, familiars, comptin sempre amb la solidaritat i amb el nostre suport", va afirmar. Segons el cap de l’Executiu, Al-Qaida buscava també atacar "la democràcia, l’Estat de Dret i els drets socials" de la Unió Europea, una cosa que, va afegir, "mai podran destruir".

Polèmica absència de Feijóo

Aquest acte no va estar exempt de polèmica perquè el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no va ser convidat. Tant fonts de la Zarzuela com de la Moncloa van assegurar ahir que qui s’ha encarregat de convocar (inclosos els Reis) ha sigut la Comissió Europea, així que es desmarquen de qualsevol recel que pugui haver despertat en el PP que el seu president no hagi pogut acudir al principal acte institucional celebrat ahir a Madrid.

Notícies relacionades

Feijóo sí que va anar al que va organitzar la Comunitat de Madrid a la Reial Casa de Correus, a les nou, i va participar en la tradicional commemoració de l’11-M de l’Associació de les Víctimes del Terrorisme (AVT) al Bosc del Record, al parc del Retiro.

Al recorregut d’entrada a les Col·leccions Reials, al Pati de l’Armeria, els convidats a l’acte van poder veure l’exposició 20 años del 11M. Memoria de dolor y solidaridad, organitzada per la Fundació i el Centre Memorial de Víctimes del Terrorisme amb 67 fotos de l’Agència Efe distribuïdes en diversos plafons a l’aire lliure.