El PSOE, ERC i Junts negocien sobre les tres comissions del Congrés

El PSOE, ERC i Junts negocien sobre les tres comissions  del Congrés

Jose Luis Roca

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

"És un intercanvi de cromos", assegura una font coneixedora de les negociacions entre el PSOE, ERC i Junts sobre qui cridaran a comparèixer les tres comissions d’investigació que s’han posat en marxa al Congrés. Amb l’amnistia tancada, les tres formacions encaren ara les converses per buscar un acord als llistats de compareixents de la comissió sobre l’operació Catalunya, sobre l’espionatge amb Pegasus i sobre els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. Cada partit té els seus propis interessos i seran necessàries cessions creuades per acontentar tothom i, sobretot, aconseguir una majoria que permeti aprovar una primera remesa de noms.

Primeres propostes

Dimarts vinent, totes les formacions que ho vulguin hauran de registrar al Congrés les seves primeres propostes. Fins al moment, fonts socialistes asseguren que buscaran, en primer lloc, un acord amb Sumar que eviti el xoc que es va viure fa un any amb Unides Podem en una comissió sobre l’operació Kitchen. Però, alhora, estan sondejant també Junts i ERC, els artífexs de les tres comissions, per intentar certa coordinació.

Notícies relacionades

El problema, resumeix una font dels republicans catalans, és que tots miraran de "capitalitzar" aquests òrgans per als seus propis interessos i dissenyar una llista de compareixents que s’ajusti bé als seus objectius. En la recerca d’aquest propòsit, fonts de les tres formacions admeten que la negociació serà "un intercanvi de cromos", un "canvi de noms". Tu em dones suport en aquesta proposta en la comissió sobre l’operació Catalunya i jo t’ajudo en la comissió sobre Pegasus.

La comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya és la que més interès suscita al PSOE i a Junts; van ser aquests últims que van registrar la iniciativa amb el suport del PNB.