El PSOE pacta amb Armengol que doni explicacions públiques

El PP denuncia que l’expresidenta balear "mai ha sigut apta" per presidir el Congrés i afirma que va tenir "un paper clau" en la trama

El PSOE pacta amb Armengol que doni explicacions públiques

IVÁN GIL MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ferraz ha assumit en primera persona la defensa de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, per preservar la seva posició institucional davant l’assenyalament del PP per la branca balear del cas Koldo. Durant els últims dies, la direcció del partit i l’equip de l’expresidenta balear han estat en contacte per elaborar les explicacions pertinents i apartar-la del cas. Primer, diuen, perquè no apareix en el sumari. Segon, perquè una vegada recopilada la documentació i analitzat el cas entenen que no va tenir responsabilitats polítiques. Malgrat això, i que a Ferraz entenen que la presidenta de la Cambra baixa "té una mà lligada a l’esquena per defensar-se", la direcció ha pactat que Armengol ofereixi explicacions públiques per distanciar-se del cas.

Ho farà avui després de presidir la reunió de la Mesa del Congrés, i segons avancen des del seu entorn, sense entrar en consideracions polítiques per mantenir el seu paper institucional. La compareixença està acordada amb el partit i la decisió s’ha pres després que el PP registrés per escrit la seva petició de dimissió. En el PSOE reconeixen que podien haver actuat abans per intentar apartar Armengol del que consideren "difamacions", però també que no esperaven una reacció així dels populars. "Van ex sumario i això és molt perillós", lamenten per tornar el cop i assegurar que el nom que surt en el sumari de la branca balear de la presumpta trama és el de Miguel Tellado. L’exportaveu apareix en les escoltes com la persona amb qui hauria contactat Koldo García per frenar la reclamació de l’Executiu balear per la compra de mascaretes. Una trobada que posteriorment no va poder testificar la Guàrdia Civil, malgrat els seus seguiments, i que Tellado ha negat.

El sumari assenyala l’exministre José Luis Ábalos com a "intermediari" per frenar aquests tràmits. L’Administració balear va contractar per 3,7 milions d’euros la mateixa empresa investigada en la presumpta trama de comissions il·legals en la venda de mascaretes, Soluciones de Gestión. Es va tractar d’un lot sense prou qualitat per al l’ús sanitari, per la qual cosa no es va utilitzar, amb la consegüent pèrdua per a les arques públiques. L’Executiu autonòmic no va reclamar fins tres anys després, i el procediment va caducar ja estant en la presidència la popular Marga Prohens. És per això que els socialistes desvien el focus als populars i sol·liciten la dimissió de Prohens amb el suport de Ferraz.

En el sumari apareix Tellado

"És aquesta reclamació la que preocupa els empresaris, per això busquen intermediaris per contactar amb l’actual Administració i que s’oblidin de la reclamació. És allà on apareix el número dos de Feijóo", deia ahir amb referència a Miguel Tellado la portaveu del PSOE, Esther Peña, que va defensar la legalitat del procés, argumentant que, en realitat, "el Govern balear va ser víctima" per rebre un producte que no era el que s’havia demanat.

Notícies relacionades

Els socialistes exoneren de qualsevol responsabilitat l’Executiu d’Armengol perquè va realitzar la reclamació a l’empresa perquè se li reingressés l’import d’aquesta compra de mascaretes en la primera fase de la pandèmia.

Però el PP insisteix en aquests atacs cap a la presidenta del Congrés. "Francina Armengol no pot ostentar ni un minut més l’honor de ser la tercera autoritat de l’Estat", va sentenciar ahir el portaveu del PP a la Cambra, Miguel Tellado, després de registrar un escrit per demanar la seva dimissió. "Mai havia d’haver sigut nomenada presidenta de la Cambra, mai ha sigut apta per al lloc que ocupa i mai ha estat a l’altura per a un encàrrec d’aquesta envergadura", va afegir.