La xacra de la corrupció

Feijóo apunta a Sánchez pel cas Koldo: "Vostè ho sabia i ho va tapar"

El president del PP no aclareix si recolzarà la comissió impulsada pel PSOE per investigar els contractes en totes les comunitats autònomes

«El Govern comptarà amb el meu vot, sens dubte», afirma Ábalos després de passar al Grup Mixt 

Feijóo apunta a Sánchez pel cas Koldo: "Vostè ho sabia i ho va tapar"

MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ P. SANTOS / E. MARÍN

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

"Sense embuts. Vostè ho sabia i ho va tapar", va ser l’acusació que va llançar ahir Alberto Núñez Feijóo a Pedro Sánchez tot just arrencar la primera sessió de control al Govern després de l’esclat del cas Koldo. El líder del PP va atacar Sánchez per conèixer tot aquest entramat des de "fa com a mínim tres anys", tot i que no en té cap prova ni hi ha cap evidència. Almenys, de moment. "Vostè va cessar el senyor [José Luis] Ábalos perquè sabia el que passava al seu ministeri i vostè el va aforar perquè sabia el que passava al seu partit", va ser el seu argument. També el va avisar que l’expulsió d’Ábalos no li servirà com a boc expiatori ni aconseguirà contenir la polèmica acotant-la a l’exassessor d’Ábalos, Koldo García. "Aquesta trama sorgeix al cap del seu partit, està instal·lada al cor del seu Govern i marca la partida de naixement de la seva carrera política".

Amb Ábalos de tournée per diverses ràdios per defensar la seva "honorabilitat", com va dir dimarts a l’anunciar el seu pas al Grup Mixt, Sánchez va defensar que el PSOE, i el seu Govern, és "implacable amb la corrupció". I, sense esmentar directament el que va ser secretari d’Organització del PSOE, va recalcar que la seva formació dona exemple "assumint responsabilitat política més enllà de la responsabilitat judicial". A més d’aquesta defensa, el cap de l’Executiu i altres membres de l’Executiu es van defensar atacant i retraient als dirigents del PP els "centenars" de casos de corrupció del seu partit.

"Aquest és un Govern implacable contra la corrupció i incompatible amb la corrupció, que no tapa la corrupció, que combat la corrupció cara a cara i ho fa, no amb fets vacus com vostès, sinó amb fets i amb accions, col·laborant amb la justícia, amb transparència i retiment de comptes en aquest Parlament i amb l’assumpció de responsabilitats polítiques més enllà de les responsabilitats judicials. Al contrari del que estan fent vostès", li va respondre Sánchez.

El PP no va aclarir si recolzarà la comissió impulsada pel PSOE per investigar la compra de mascaretes en totes les comunitats autònomes. Els socialistes, a remolc del cas Koldo, que ha obert una altra esquerda més al Govern de Sánchez, van proposar que el Congrés auditi "els processos de contractació per a l’adquisició de material sanitari per part de les administracions públiques durant la crisi pandèmica". Els dirigents del nucli dur de Feijóo no van voler concretar si recolzaran o no aquesta investigació mentre que el PP de la Comunitat de Madrid, presidit per Isabel Díaz Ayuso, la rebutja de ple.

Notícies relacionades

Alfonso Serrano, mà dreta d’Ayuso a la formació, va rebutjar la creació de la comissió per motius polítics i per motius jurídics. Sobre els primers, Serrano va afirmar que els socialistes estan intentant aplicar "la tècnica del calamar", perquè "es parli de tot i embrutar tothom perquè no es parli del cas Ábalos". Segons el secretari general del PP de Madrid, Sánchez vol "una comissió prospectiva a veure què es troba" i mirar de "tapar els escàndols propis". Respecte als motius jurídics, Serrano va dir que té "dubtes" que el Congrés "pugui fins i tot investigar qüestions que afecten altres administracions que tenen els seus propis controls, com són els parlaments autonòmics".

Ábalos estrenyerà però no ofegarà. L’exministre va garantir ahir als seus excompanys que continuaran comptant amb el seu vot. "El Govern comptarà amb el meu vot, sens dubte", va afirmar en una entrevista a RAC1. La primera de moltes després del seu pas al Grup Mixt, ja que vol centrar-se a defensar la seva "honorabilitat".

Temes:

Govern PSOE