La xarxa va guanyar 16,5 milions amb els contractes de Transports

L’empresa lligada a l’entramat va recórrer a l’exescorta de l’exnúmero tres del PSOE per "agilitzar tràmits" al ministeri

La xarxa va guanyar 16,5 milions amb els contractes de Transports

A. Pérez Meca - Europa Press - Archivo

2
Es llegeix en minuts
Á. V. / C. G. T. C.

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno taxa en almenys 16,5 milions els beneficis obtinguts per la presumpta trama de corrupció desarticulada en el cas Koldo només per decisions adoptades en el si del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), a través de vuit contractes adjudicats a la mercantil Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas; per aconseguir-los, segons els investigadors, va recórrer a Koldo García Izaguirre, assessor del llavors ministre del ram, José Luis Ábalos.

Soluciones de Gestión va passar d’una xifra de negoci de 0 euros l’any 2019 a una de 53,13 milions el 2020 gràcies a un total de 13 adjudicacions, de les quals tres es van referir a material sanitari per valor de 35 milions per a Ports de l’Estat, Adif i la Sotsdirecció General de Gestió Econòmica i Patrimonial. El 2021 el volum de negoci de l’empresa va descendir a 845.670 euros.

Només els contractes procedents del Ministeri de Transports van generar un benefici econòmic al president del Zamora Club de Fútbol, Víctor Gonzalo de Aldama, de 5,5 milions i a Juan Carlos Cueto, titular de fet de Soluciones de Gestión, de 9,6 milions. A aquestes quantitats s’hi han de sumar 1,5 milions de l’increment patrimonial obtingut per Koldo García Izaguirre i la seva família. Van adquirir diferents immobles "tot just cinc mesos més tard que tinguessin lloc les adjudicacions públiques a Soluciones de Gestión", destaca la resolució judicial, que qualifica l’entitat d’"instrumental".

Els investigadors han detectat fins i tot que coincidint amb aquest increment van disminuir les disposicions de diners en efectiu que feia la família de Koldo, cosa que consideren que "denota l’existència d’una altra font financera d’origen desconegut" que no es correspon amb els ingressos de les seves activitats oficials. Destaquen "un increment substancial de les seves aportacions a hipoteques i préstecs a partir del desembre del 2020" per a l’adquisició d’immobles: un a Benidorm a nom de la seva filla de llavors 2 anys. Va ser pagat en efectiu i amb xecs des d’un compte de la petita al qual dos dies abans s’havien fet nou traspassos per 110.023 euros. En les comunicacions intervingudes, Koldo anuncia la seva intenció d’"anar al notari per rectificar allò de la nena".

"Vinculació directa i personal"

El jutge explica que De Aldama en aquestes dates gaudia de certa prevalença al MITMA i que hauria influït en el departament perquè la decisió fos adoptada. "En aquell moment Aldama i Koldo –assessor del titular del MITMA en aquell moment– mantenien una vinculació directa i personal", explica la resolució, que la situa a partir del 2018, quan van coincidir laboralment. El primer hauria recorregut al segon "almenys en una ocasió" per agilitzar tràmits al ministeri del qual aquest va ser assessor entre el juny del 2018 i el juliol del 2021.

Notícies relacionades

La investigació també va detectar una "relació personal i directa" de l’exassessor d’Ábalos amb dues de les persones que van participar en dos expedients de contractació amb el ministeri, en concret, els relatius a l’adquisició de mascaretes per Ports de l’Estat, per valor de 20 milions, i per Adif (12,5).

Anticorrupció atribueix als dos contractes i al de Gestió Econòmica i Patrimonial (3,4 milions) l’increment patrimonial de Koldo García Izaguirre. El seu germà Joseba, vinculat a organismes dependents del MITMA des del 2019, amb Ineco i Emfesa, l’hauria ajudat a amagar-ho.