El CGPJ exigeix al Congrés no desqualificar jutges

L’òrgan reclama assegurar a la tribuna el respecte a la independència judicial

El CGPJ exigeix  al Congrés no desqualificar jutges

CRISTINA GALLARDO ÁNGELeS VÁZQUEZ

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Consell del Poder Judicial va respondre ahir de manera unànime a les últimes manifestacions públiques de la classe política contra jutges i magistrats, en especial contra Manuel García Castellón per la seva instrucció sobre Tsunami Democràtic i els possibles delictes terroristes pels quals apunta a l’expresident Carles Puigdemont.

"Hauria d’assegurar-se en el curs de les intervencions parlamentàries el respecte a la independència del Poder Judicial, evitant desqualificacions que puguin minar la confiança de la ciutadania en el sistema judicial", van assenyalar en l’acord aprovat ahir pel ple. El mateix president del Consell ja va incidir la setmana passada en la necessitat que els polítics "deixin en pau" els jutges. Ahir, després d’una reunió feta a petició de nou dels vocals que integren el sector conservador de l’òrgan, es va aprovar un nou comunicat.

Per als vocals, el fet que els diputats i diputades es trobin especialment protegits per inviolabilitat parlamentària no "resta gravetat a la seva actuació". En aquest punt, al·ludeixen que durant el debat de la llei d’amnistia s’estaven produint acusacions de lawfare i "la velada possibilitat d’establir comissions d’investigació" sobre els esmentats supòsits.

Durant el ple del Congrés de la setmana passada, diputats de Junts, Podem i Sumar van al·ludir concretament al magistrat del Tribunal Suprem Manuel Marchena, president del tribunal que va jutjar i va condemnar el procés; al jutge García Castellón i al titular del Jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que indaga en el cas Voloh.

La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, va parlar de "jutges prevaricadors" i va esmentar els tres togats, mentre que la diputada morada Martina Velarde va advertir d’una "ofensiva judicial salvatge" contra la futura amnistia apuntant al "sector reaccionari judicial" i, en concret, a García Castellón. Des de Sumar, Gerardo Pisarello va parlar d’"un jutge de l’Audiència Nacional pròxim a Aznar que no va veure implicació de María Dolores de Cospedal" en el cas Kitchen, per després referir-se directament a García Castellón, titular del Jutjat central d’Instrucció número 6.

Notícies relacionades

Guardar el "decòrum"

En les seves intervencions, els diputats d’ERC Pilar Vallugera i d’EH Bildu Jon Iñarritu no es van referir a jutges amb noms i cognoms però sí al Poder Judicial. Així, el polític basc va alertar sobre "moviments foscos" procedents de l’àmbit judicial. Després d’això, la diputada de Vox María José Rodríguez de Millán va demanar a la presidenta de la Cambra baixa que cridés a l’ordre Nogueras i Velarde, sol·licitud que la presidenta de la Cambra Francina Armengol no va atendre, si bé va recordar que havia demanat a tots els diputats que guardessin "el degut decòrum".