Indagacions entorn de l’1-O

La Guàrdia Civil vincula un compte alemany amb Waterloo

Afirma que un col·laborador de Puigdemont va obrir quatre dies abans de la seva fugida un dipòsit domiciliat a la seva casa de Bèlgica

La Guàrdia Civil vincula un compte alemany amb Waterloo

j. g. a.

2
Es llegeix en minuts
j. g. a.

El fins fa poc col·laborador de Carles Puigdemont a Bèlgica, l’informàtic Jaume Cabaní, va obrir un compte corrent al banc alemany N6 Bank quatre dies abans que l’expresident sortís d’Espanya per instal·lar-se a Waterloo, segons una investigació conjunta d’EL PERIÓDICO, el canal SWR, afiliat a la televisió pública alemanya (ARD), i Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Des d’aquest dipòsit bancari, domiciliat a la Casa de la República (residència de Puigdemont a Bèlgica), es van canalitzar ingressos i donacions d’entitats independentistes i es van pagar determinats imports a tres exconsellers que van acompanyar l’expresident a l’estranger per al lloguer de les seves vivendes en aquest país. La Guàrdia Civil situa a Cabaní com a peça clau en la "logística i finances (seguretat i tecnologia)" a Brussel·les i el vincula a aquest compte al país germànic.

El compte de Cabaní a Alemanya va ser obert el 25 d’octubre del 2017, quatre dies abans que Puigdemont se n’anés d’Espanya, i fins al 19 de maig del 2018 va registrar abonaments per 364.927 euros. El llavors col·laborador de l’expresident català va donar com a direcció l’Avenue del Advocat, 34, Waterloo, la seva residència oficial a Bèlgica, segons la documentació. Les fonts consultades apunten a la sospita que dies abans de la DUI es pogués estar plantejant una possible sortida de Puigdemont a l’estranger.

"Recaptar fons"

Durant el període en què va estar activa, aquest compte va percebre 112.000 euros de l’Associació Units per al Foment de la Cohesió i la Catalanitat. El fundador és un exdirigent de CDC vinculat a Catglobal, amb seu a Bèlgica, i que, segons la Guàrdia Civil, "pel que sembla, aquesta entitat és la utilitzada per Carles Puigdemont per recaptar fons" per al Consell de la República. Ònmium Cultural i l’ANC van aportar 80.000 euros i el mateix Cabaní, 66.500 euros dels seus comptes a Espanya. D’aquests fons, es van traspassar diners el 2018 als exconsellers Lluís Puig i Toni Comín (en alguns casos es relaciona amb el lloguer de les seves vivendes) i es van pagar altres despeses, com un bufet d’advocats.

Notícies relacionades

Cabaní ha declarat als periodistes de SWR, que col·labora amb aquest diari en la investigació, que havia creat el compte per a ús personal a fi d’evitar la persecució de la fiscalia espanyola dels "demòcrates catalans" i els participants en el referèndum unilateral de l’1 d’octubre del 2017, així com per no estar exposat a "la llei espanyola, a l’assetjament de la reputació pública i al mal abús de la policia i de les institucions jurídiques, com ha demostrat Pegasus" (programa espia utilitzat pel CNI i "acusacions judicials poc sòlides".

Quan se li va preguntar d’on procedien els diners, Cabaní va respondre: "Els diners del compte procedien del meu propi patrimoni i de petits donants", alhora que va admetre que es van utilitzar aquests fons per "pagar les despeses dels advocats a Alemanya, la seguretat i les despeses d’allotjament" de la infraestructura de dirigents independentistes a Bèlgica. Segons Cabaní, el banc alemany li cancel·lo el compte, malgrat donar-los una explicació sobre l’origen dels fons quan l’hi van sol·licitar.