Reunions dels dos grans partits a Galícia

El Govern reforma la seva política educativa pels resultats de PISA

Sánchez anuncia un pla de xoc de més de 500 milions d’euros per a classes de reforç de matemàtiques i comprensió lectora per als alumnes de primària i ESO

La inciativa afectarà uns 4,7 milions d’alumnes des de tercer de primària fins a final d’ESO 

El Govern reforma la seva política educativa pels resultats de PISA

Juan ruiz serra iván gil

4
Es llegeix en minuts
Juan ruiz serra iván gil

Pedro Sánchez ha anunciat que els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat, la presentació dels quals s’ha retardat, inclouran un "pla de reforç en matemàtiques i comprensió lectora", després dels mals resultats registrats en el recent informe PISA. Segons fonts del Ministeri d’Educació, la iniciativa afectarà uns 4,7 milions d’alumnes, des de tercer de primària fins al final d’ESO. Dijous vinent es reunirà el Consell Escolar de l’Estat amb la presència del president del Govern i la ministra d’Educació i Esports, Pilar Alegría, per abordar el pla amb el sector educatiu.

El "pla de xoc", continuen els mateixos interlocutors, tindrà tres vessants. Dins de l’horari lectiu, desdoblaments d’aules perquè hi hagi menys alumnes en aquestes dues matèries. A fora, professorat de reforç per a alumnes amb dificultats (el mateix centre escolar farà classes, sense buscar professors a fora, privats). I per últim, un pla de formació per al professorat. En total, el desemborsament serà de més de 500 milions d’euros.

Mals resultats

El primer informe PISA després de la pandèmia va certificar que Espanya empitjora els seus resultats en matemàtiques i comprensió lectora, cosa que confirma que els confinaments han llastat els aprenentatges. En matemàtiques, s’han perdut 15 punts a l’OCDE, és a dir gairebé un curs acadèmic (20 punts equival a un any escolar). En compressió lectora la dada també és desoladora tot i que, a Espanya, no hi ha comparativa amb el 2018 sinó amb el 2012 per les irregularitats detectades en aquella ocasió. A Espanya, en els resultats per comunitats, destaquen Castella i Lleó, Astúries i Cantàbria. Tanquen la taula Canàries, Ceuta i Melilla.

En el full de ruta programàtic aprovat pels socialistes en la seva convenció política aquest cap de setmana s’aposta per "ampliar el dret i les oportunitats a la formació i l’aprenentatge al llarg de tota la vida, universalitzant l’escolarització de 0 a 18 anys". Una mesura que ha donat èxits en països del nostre entorn, tot i que en el cas d’Espanya es pretén portar a terme "no mitjançant l’obligatorietat, sinó promovent de manera gradual una oferta suficient de places públiques gratuïtes, tant d’escoles infantils per a nens de 0 a 3 anys com de formació professional juntament amb un esquema de garantia formativa 16-18 que elimini l’abandonament primerenc i reforci la igualtat d’oportunitats a les zones rurals i als barris urbans més sensibles".

Contra l’"Espanya es trenca"

En un vessant més polític, Sánchez també s’ha regirat contra l’"Espanya es trenca" del PP. Durant el tancament de la convenció del PSOE, celebrada aquests dies a la Corunya, el president del Govern va argumentar que el país, lluny de desintegrar-se pels seus pactes amb l’independentisme català, es troba ara més fort que mai.

"Així és com s’uneix Espanya: amb drets. Només es pot governar aquest país si assumim la diversitat territorial entorn d’un projecte comú. Com no s’uneix Espanya és amb retallades, corrupció, el 155 permanent d’Abascal o el disbarat de la il·legalització de partits polítics. El futur d’Espanya consisteix a avançar en drets, convivència i ocupació", va assenyalar ahir Sánchez, en una línia similar a la de José Luis Rodríguez Zapatero durant la inauguració d’aquesta cimera, en la qual els socialistes han aprovat el seu nou projecte polític, un document que amb prou feines conté mesures noves respecte al programa electoral i que no ha sigut sotmès a debat. "Aquest és el millor moment de la història d’Espanya", va dir divendres l’excap de l’Executiu.

Davant un auditori format per més de 1.000 delegats del partit, Sánchez va treure pit de les iniciatives portades a terme durant els dos primers mesos d’aquesta legislatura. "En 60 dies hem enviat al Congrés una llei de paritat, una llei d’ensenyament artístic, hem sol·licitat el quart desemborsament dels fons europeus davant els que diuen que Espanya es trenca, l’escut social, la revalorització de les pensions, la pujada de l’SMI. Tot això en 60 dies. No pararem", va remarcar Sánchez, qui també va demanar a Alberto Núñez Feijóo que "rectifiqui la seva aliança" amb la ultradreta de Vox "i s’obri als grans acords de país de la mà de la majoria social espanyola".

Aposta pel diàleg

Abans que el líder socialista, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va exercir de telonera per reivindicar l’agenda progressista del Govern i defensar l’estratègia de "diàleg". Convivència i diàleg, va defensar ahir, "perquè la democràcia s’obri camí".

Notícies relacionades

"Fins al diàleg final", va argumentar, per tirar endavant mesures per a les "majories socials" davant un PP "que vota en contra de la pujada de les pensions o que vinguin 10.000 milions d’euros dels fons europeus".

Montero també va carregar contra els populars per la seva oposició "destructiva" i per "no reconèixer la legitimitat del Govern". Davant això, ha donat la volta al "sanchisme" amb el qual l’oposició defineix l’acció del Govern per reivindicar que "el sanchisme és que Feijóo no va poder governar, com Rueda no pot governar aquí a Galícia".