Aragonès repetirà com a cap de llista d’ERC a les eleccions catalanes

Els republicans aclareixen els dubtes sobre la postulació de Junqueras i avalen el president perquè opti a un segon mandat. El Consell Nacional avalarà demà el líder com a candidat

Aragonès repetirà com a cap de  llista d’ERC a les eleccions catalanes

JÚLIA REGué / QUIM BERTOMEU SARA GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

ERC aclareix els dubtes i atura el debat. El consell nacional del partit es reunirà aquest dissabte amb la previsió d’avalar que el president Pere Aragonès torni a ser el candidat de la formació a les pròximes eleccions catalanes, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Amb l’anunci, els republicans pretenen donar per liquidats els dubtes i especulacions que es van obrir amb la llei d’amnistia, ja que la seva aplicació aixecarà les penes d’inhabilitació quan es faci efectiva i Oriol Junqueras, president del partit, podrà tornar a encapçalar llistes electorals.

Això va generar dubtes sobre si Aragonès optaria a un segon mandat o si, per contra, Junqueras miraria de tornar a la Generalitat. No obstant, el debat de l’amnistia al Congrés, la previsible dilació al Senat, juntament amb els possibles dubtes judicials que allargaran l’exoneració de les causes del procés una vegada estigui aprovada la llei, dificulten marcar una data concreta a l’oblit penal. I el calendari per a les catalanes, que només depèn del president, tampoc està clarificat, però el primer pas és que no estigui qüestionat qui encapçalarà la llista dels republicans.

Aquest dissabte es constatarà que Aragonès és l’ungit pel partit per ser el pròxim candidat, tot i que no se’l proclamarà formalment. Això només passarà quan s’acosti la data de les eleccions al Parlament. Llavors, el partit obrirà un procés de primàries on el president, i els militants que ho desitgin, podran presentar candidatura. Ningú dubta, no obstant, que Aragonès aconseguirà la nominació quan sigui el moment. Amb Junqueras fent un pas al costat, ningú està en condicions de plantejar un pols amb possibilitats de guanyar-lo.

Pressupostos com a accelerador

Si bé Aragonès sempre ha reivindicat per activa i per passiva que vol esgotar la legislatura, que finalitza el febrer del 2025, l’aprovació dels pressupostos d’aquest 2024 podria acostar una convocatòria electoral. La negociació dels comptes està en marxa, i la previsió a Palau és que es pugui reeditar l’aliança del Govern amb el PSC i els Comuns, a compte de la dependència mútua al Congrés dels Diputats. Ara bé, socialistes i morats descarten oferir un xec en blanc i se sacsegen les presses del Govern, la celeritat del qual atribueixen al fet que Aragonès busqui lligar primer el suport als comptes catalans per, en plena pugna amb Junts, poder encarir els set vots d’ERC imprescindibles per a Pedro Sánchez.

En la llista de prioritats del Govern hi ha desencallar, el març, els dos pressupostos, fer poc abans la primera reunió entre partits amb verificador, després reactivar la taula de diàleg amb la presència dels dos presidents i encarrilar el traspàs de Rodalies i de l’ingrés mínim vital. Una llista de fites que el president vol que siguin les seves credencials per tornar a optar al càrrec.

Amb el reconeixement a Aragonès d’aquest dissabte, ERC mira de curtcircuitar especulacions que aprofundeixin en la seva debilitat, d’acord amb la minoria parlamentària del Govern després de la ruptura amb Junts fa ja 15 mesos, i apuntalar-lo perquè el procés intern estigui tancat per quan decideixi convocar eleccions. Tot això tenint en compte que Salvador Illa serà confirmat com a candidat del PSC en el congrés del partit entre el 15 i el 17 de març –en el qual revalidarà el càrrec de primer secretari– i que el focus se centrarà després en Junts, ja que Laura Borràs no podrà repetir per la seva condemna i a les files de la qual parteix amb avantatge Josep Rull, a l’estar també inhabilitat Jordi Turull. La data de les eleccions determinarà també si Carles Puigdemont pot o no ser candidat.

Notícies relacionades

Aquesta és una altra de les claus per entendre que ERC vulgui aclarir el camí d’Aragonès al més aviat possible. Els republicans i els socialistes seran les dues úniques formacions amb un candidat clar a les pròximes eleccions al Parlament, mentre que la resta, especialment a Junts, encara haurà de fer els seus respectius debats i processos interns.

Si bé a Palau no veien incentius per avançar els comicis, ara s’estan estudiant tots els escenaris i quin pot ser el millor context per anar a les urnes. Entre les opcions està fins i tot que siguin aquesta primavera, quan s’han de celebrar els comicis bascos, i abans de les eleccions europees del 9 de juny en les quals la candidatura de Puigdemont es dona per descomptada. L’impacte de l’expresident i la gestió de la sequera en minoria desaconsellen, segons ERC, que les eleccions siguin just després de l’estiu.