PSOE i Junts pacten presentar plegats la llei del traspàs en immigració

Cerdán i Turull aconsegueixen l’acord després de reunir-se una hora i mitja al Congrés. La futura norma tindrà rang orgànic i necessitarà el suport del bloc de la investidura, inclosa ERC.

PSOE i Junts pacten presentar plegats la llei del traspàs en immigració

JUAN RUIZ SIERRA FIDEL MASREAL

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Des que el PSOE i Junts van acordar la futura cessió de la immigració a la Generalitat, els missatges contradictoris per part de les dues formacions no deixen de repetir-se. Segons els postconvergents, que van aconseguir aquesta contrapartida a canvi de l’abstenció dels seus set diputats en els tres decrets llei que es van aprovar la setmana passada, la transferència es portaria a terme a través d’una llei orgànica específica per a Catalunya, que aniria acompanyada dels "recursos necessaris" que permetin portar a terme "una política integral".

Aquí, continuen des del partit independentista, estarien inclosos el control de les fronteres i la possible expulsió d’immigrants que siguin delinqüents multireincidents. Els socialistes rebutgen aquest enfocament. Confirmen que serà una norma la que concretarà aquest espinós acord, però neguen, com ha fet el mateix Pedro Sánchez durant els últims dies, que la comunitat autònoma tindrà aquestes dues últimes competències, que continuaran sent estatals. El contrari, d’acord amb el president del Govern, seria inconstitucional.

Proposició de llei

Santos Cerdán, secretari d’Organització del PSOE, i Jordi Turull, secretari general de Junts, es van reunir aquest dimecres al Congrés dels Diputats amb aquesta diferència d’interpretació sobre la taula. Els dos dirigents han forjat una relació sòlida després de les llargues negociacions a Brussel·les que van desembocar en el suport dels postconvergents a la investidura de Sánchez a canvi, entre altres iniciatives, de l’amnistia del procés. Segons fonts coneixedores del contingut de la trobada, que va tenir una durada de prop d’una hora i mitja, la idea sobre la qual Cerdán i Turull han començat a treballar és la de presentar, en una data encara per determinar, una proposició de llei firmada tant pel PSOE com per Junts, segons va poder saber EL PERIÓDICO.

A partir d’aquí, començaria la negociació amb la resta de grups parlamentaris. Al tractar-se d’una llei de rang orgànic, es necessita majoria absoluta perquè resulti aprovada. És a dir, hauria de comptar amb el consens de les formacions que van votar a favor de la reelecció de Sánchez, inclosa ERC, que ja ha mostrat recels. Sense, no podria tirar endavant. De moment, el lehendakari, Iñigo Urkullu, ja ha reclamat el mateix traspàs a Euskadi de les competències migratòries, en aplicació de l’acord d’investidura firmat pel PSOE i el Partit Nacionalista Basc.

La negociació sobre els termes de la futura norma, només l’anunci de la qual ja ha despertat una enorme controvèrsia, començarà a partir d’ara. Com en tot el que concerneix les relacions entre el PSOE i Junts, estarà marcada per la discreció més absoluta.

Els dos partits s’havien donat l’esquena fins després de les eleccions generals del passat 23 de juliol, que va marcar el canvi d’escenari, i després de l’ensurt de la setmana passada, quan els postconvergents van estar a punt de tombar els decrets que contenien importants avenços socials, volen deixar de portar les negociacions a l’últim minut. Segons fonts de Junts, el PSOE va demanar disculpes per les formes durant la tramitació dels decrets, i els dos partits van acordar mantenir una reunió immediata per mirar de greixar els mecanismes.

Una "reunió de treball"

Ni Cerdán ni Turull van voler donar explicacions sobre el que s’havia abordat en la trobada d’aquest dimecres. "És una reunió de treball, com moltes més que tindrem. No pretenem comunicar res. Les relacions segueixen sent fluïdes", va assenyalar abans de començar la cita el número tres del PSOE, que va rebutjar qualsevol negociació sobre un referèndum d’independència. "Evidentment, no", va dir.

Turull es va expressar a l’inici en termes igual de poc loquaços. "Mentre estem parlant, no comentem res. Només comentem en cas que hi hagi acord o desacord", va explicar. I després, quan la trobada ja havia acabat, el secretari general de Junts va evitar anar més enllà. "Ha sigut una reunió de treball. En farem moltes. Tenim molta feina per endavant i volem fer-ho bé", es va limitar a assenyalar.

L’amnistia

Notícies relacionades

Entre aquesta ingent feina que socialistes i postconvergents tenen "per endavant" es troba la negociació sobre els Pressupostos d’aquest any, en què el partit de Carles Puigdemont torna a ser indispensable perquè els comptes públics siguin aprovats, i les esmenes a la llei d’amnistia. Junts va decidir dimarts no firmar les modificacions que el PSOE va registrar junt amb altres grups (Sumar, ERC, EH Bildu i el BNG) i al seu lloc va proposar, igual com van fer els republicans, eliminar el punt en el qual es deixava clar que els condemnats amb sentència ferma per terrorisme quedarien fora de l’amnistia, una cosa que pretenen revertir eliminant aquest punt de la llei, buscant que sí que siguin amnistiables els casos en els quals hi ha acusacions o condemnes per aquests delictes, cosa que el Govern rebutja.

Però, tanmateix, aquest no va ser l’únic contacte que els socialistes van mantenir amb l’independentisme català al llarg de la jornada. El ministre de Justícia i Presidència, Félix Bolaños, també va fer una reunió, en aquest cas telemàtica, amb el president del grup d’ERC al Parlament, Josep Maria Jové, per intentar consensuar els canvis de la llei que donarà carpetada judicial al procés.

Temes:

Investidura PSOE