Illa veu amb bons ulls el consorci tributari per al finançament

El líder del PSC aprova una via que encaixa amb "el desplegament" de l’Estatut

Illa veu amb bons ulls el consorci tributari per al finançament

SARA GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Tant Pedro Sánchez com el PSC han deixat clar que la seva aposta per apaivagar el conflicte amb Catalunya passa per la millora del finançament. Amb el debat obert de bat a bat, el líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, comença a desgranar per on anirà la seva proposta davant el model singular que exigeix Pere Aragonès. En una entrevista amb l’agència ACN publicada ahir defensa que l’aposta per un "consorci tributari", recollida en l’Estatut, és un "camí que es pot transitar". I és que es tracta d’una via que implica la gestió compartida entre la Generalitat i l’Estat i que encaixa amb el "desplegament" de la norma catalana –i no reforma– que onegen des de la cúpula del carrer Pallars.

Conscient que amb el greuge dels recursos va començar tot l’auge del procés el 2012, Illa sap que el seu partit s’ha de moure i comença a delimitar el marge del que disposa amb la vista posada a no causar irritació entre els barons del PSOE. Per al cap de l’oposició a Catalunya, l’important és que es pacti "un model bo" i no singular, com reclama el Govern català. "No es pot estirar més el braç que la màniga", afirma amb l’afegitó que "hi ha l’amenaça de l’extrema dreta". L’argument és que mantenir l’acord d’investidura entre vuit partits és complex i això requereix equilibris perquè l’alternativa és que el PP i Vox agafin el relleu a la Moncloa.

Sense unanimitat socialista

Per al primer secretari del PSC, si es manté l’"esperit d’arribar a acords, escoltar-se i respectar-se", les coses "aniran bé". Si no, l’amenaça és la de patir un "retrocés que deteriora la convivència, que tensa territorialment el país"; això, segons la seva opinió, els ciutadans van reclamar que es "frenés" amb el seu vot en les eleccions generals del 23 de juliol.

Ara bé, malgrat aquest discurs sobre el fet que no aconseguir una entesa pot obrir la porta a les dretes, tampoc els socialistes han aconseguit unanimitat a l’hora de defensar com cal reformar el finançament. Fins al punt que el PSC va amb peus de plom i tampoc es mulla clarament amb la defensa del principi d’ordinalitat, és a dir, que no es perdin posicions en el repartiment de recursos en funció del que cada territori aporta.

Notícies relacionades

En el seu acord d’investidura, el PSOE i ERC van pactar la constitució, durant el primer trimestre del 2024, d’una comissió bilateral entre governs per a "arribar a un acord i possibilitar avanços" en el finançament. En aquell mateix termini, Aragonès s’ha proposat tenir un plantejament propi perquè la Generalitat recapti tots els impostos. Aquesta qüestió també va quedar recollida en l’acord amb Junts, en què els socialistes parlaven d’un "diàleg singular sobre l’impacte de l’actual model de finançament sobre Catalunya". El partit de Laura Borràs i Jordi Turull, per contra, proposa la cessió del 100% dels tributs.

Si el que demanen els independentistes és sortir del règim comú, com Euskadi, el PSC no està disposat a donar-hi el seu vistiplau. Per a Illa, que es faci referència a un "model singular" és un "concepte buit": "¿Què significa un model singular? Jo vull un model bo, que doni recursos". L’article 204 de l’Estatut preveu que "la gestió, la recaptació, la liquidació i la inspecció" d’impostos de l’Estat pugues ésser "delegada" a la Generalitat amb la constitució d’un "consorci equivalent amb participació partidària de l’Agència Estatal d’Administració Tributària i de l’Agència Tributària de Catalunya". El text estatutari diu que "el Consorci es pot transformar en l’Administració tributària a Catalunya".