L’Estat destina 1.600 milions als Mossos fins al 2030

L’acord concreta que l’any vinent Catalunya rebrà més de 90 milions

L’Estat destina 1.600 milions als Mossos fins al 2030

Mossos

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El Govern espanyol i la Generalitat van tancar ahir un acord pel traspàs de 1.600 milions d’euros per al finançament dels Mossos d’Esquadra, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. El text, firmat en el marc de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat, concreta que es transferiran a Catalunya 93,5 milions d’euros el 2024, amb un impacte acumulat d’uns 1.600 milions d’euros al final del període, el 2030.

L’Executiu es compromet també a aportar un import fix per efectiu policial, que s’actualitzarà d’acord amb l’IPC i es consignarà en els Pressupostos Generals de l’Estat que es vagin aprovant any rere any.

El 5 de novembre del 2021 la Junta de Seguretat de Catalunya va acordar ampliar els 18.267 efectius policials amb 3.739 agents més fins a aconseguir una plantilla total de 22.006, fet que implica una ràtio de 2,628 uniformats per cada mil habitants, i en el pacte entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez va quedar recollit el desplegament de la policia catalana.

El text, firmat en el marc de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat, concreta que es transferiran a Catalunya 93,5 milions d’euros el 2024, amb un impacte acumulat d’uns 1.600 milions d’euros al final del període, el 2030. L’Executiu es compromet també a aportar un import fix per efectiu policial, que s’actualitzarà d’acord amb l’IPC i es consignarà en els Pressupostos Generals de l’Estat que es vagin aprovant any rere any. Amb aquests fons, la conselleria d’Interior dirigida per Joan Ignasi Elena, reforçarà el model de policia de proximitat.

En declaracions des dels passadissos del Parlament, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, va defensar que amb aquest acord "es blinda el finançament dels Mossos" a set anys vista. A més, va explicar que el pacte és fruit de l’"acord d’investidura entre ERC i el PSOE", que contemplava aquestes millores per a la policia autonòmica. "N’estem molt satisfets", va reblar.

En la mateixa trobada es va informar de l’acord del grup de treball per valorar l’equiparació entre cossos policials quant a la jubilació anticipada i a les condicions laborals. L’Estat transferirà anualment a la Generalitat uns 46 milions d’euros per finançar-lo.

D’altra banda, han acordat la creació d’un grup de treball per analitzar i avaluar l’impacte de la normativa estatal per a la prestació dels serveis penitenciaris i les jubilacions d’uniformats fins al 2030. El pacte contempla que la primera reunió d’aquest grup es faci en el primer semestre del 2024 per concloure els treballs aquest any vinent.

Notícies relacionades

Policia de proximitat

Amb el traspàs, els Mossos consolidaran la seva plantilla actual i podran treballar per a l’objectiu de tenir uns 22.000 efectius el 2030. Fa uns mesos, en la graduació de la 30a promoció, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va assegurar que aquest increment permet avançar en el projecte de "policia de proximitat" que garanteixi una més gran percepció de seguretat per part de la població. Així, la Generalitat ha convocat 850 places més per al cos, les mateixes que aquest any, de les quals 340 places estan reservades per a dones, cosa que "remarca el compromís de promoure la igualtat de gènere en les forces de seguretat", segons fonts d’Interior.

Temes:

Investidura PSOE