Els municipis decidiran el límit de llicències de pisos turístics

Els socialistes permeten ‘in extremis’ al Govern salvar el decret que se circumscriu als 140 municipis ja estipulats amb mercat de vivenda tensionat

ERC, PSC i Junts defensen tramitar-lo com a llei per poder-hi introduir esmenes 

Els municipis decidiran el límit de llicències de pisos turístics

SARA GONZÁLEZ

4
Es llegeix en minuts

Fent suar Pere Aragonès fins a l’últim minut, finalment el PSC ha permès al Govern salvar el decret per limitar els pisos turístics i disposar per primera vegada d’un marc regulador. Això sí, a costa que al final el vedat a les llicències, que seran una nova exigència urbanística i que deixaran de ser perpètues, se circumscrigui només als 140 municipis ja estipulats amb mercat de vivenda tensionat i de deixar en mans de cada ajuntament el límit, per la qual cosa s’elimina la ràtio de 10 pisos per cada 100 habitants aprovada inicialment per l’Executiu. Això significa que el decret s’haurà de tramitar com a projecte de llei per poder-hi introduir les modificacions negociades amb els socialistes, que rebaixarà l’ambició original i que desperta recels entre alguns municipis governats pel PSC. Segons han pactat per escrit, aquests canvis hauran d’estar aprovats abans del 31 de març.

El decret que regula per primera vegada els pisos turístics –a Catalunya n’hi ha 100.000– va tirar endavant ahir amb els vots d’ERC, dels socialistes, dels Comuns i de la CUP, mentre que va obtenir el rebuig de Junts, PP, Ciutadans i Vox. No obstant, republicans, socialistes i postconvergents van defensar tramitar-lo com a llei per poder-hi introduir esmenes. El vot afirmatiu del grup de Salvador Illa va arribar in extremis. "És absolutament necessària", va defensar minuts abans el president, que va demanar a l’oposició que contribueixi a fer-la prosperar amb les "adequacions" que aportin els grups.

La seva minoria es tornava a posar a prova al Parlament i la va trampejar de nou, però acceptant canvis en el pla inicial per tancar 28.000 vivendes d’ús turístic. "El sector turístic és important, però s’ha de regular perquè si no tenim vivendes perquè la gent hi visqui, no podrem tenir un mínim de sostre digne", va dir el president, que va arribar a un acord amb el partit d’Illa a primera hora del matí.

ERC va acabar salvant el decret i ho va fer, a més, amb un document per escrit que, en cas de complir-se, rebaixarà les seves pretensions inicials. El PSC volia exhibir que el seu suport al Govern no era gratis et amore, sinó a canvi d’"obligar-lo" a ajustar la legislació tenint en compte l’"autonomia municipal". A més que afecti de forma obligatòria 140 municipis i no 262, com preveu el decret del Govern, el que s’ha firmat estableix que els ajuntaments "decidiran sobre la necessitat d’establir o no un límit, d’acord amb la seva realitat". Això sí, es manté que les llicències hauran de ser urbanístiques –no valdrà amb una simple comunicació– i tindran un límit temporal de cinc anys, tot i que s’afegeix que serà prorrogable de manera automàtica si el pla urbanístic ho permet. Els 122 municipis en els quals la regulació no serà obligatòria s’hi podran acollir de forma voluntària.

Permisos reversibles

Els Comuns, així com la CUP, es van mantenir en el sí al decret perquè s’entra a regular un mercat que, denuncien, ha anat en detriment a l’accés a la vivenda assequible. Admeten, això sí, que per acció dels socialistes es pot veure reduïda la seva ambició. No obstant, des d’En Comú Podem assenyalen que dels municipis tensats només quatre –Salou, Cambrils, Santa Susanna i Palafrugell– estan en aquests moments per sobre de la ràtio de 10 per cada 100 habitants, per la qual cosa resten importància al fet que el límit acabi quedant en mans de cada consistori. A Barcelona, on hi ha 10.000 pisos turístics, el PSC defensa que es posi límit a les llicències malgrat no arribar a aquesta proporció. El "canvi substancial", remarquen, és que les llicències seran urbanístiques i seran reversibles, és a dir, recuperables per l’Administració en un context de preus disparats de la vivenda.

"S’ha acabat la barra lliure", va proclamar la consellera de Territori, Ester Capella, que va increpar Junts per votar en contra de la convalidació del decret "de la mà de la dreta" de PP, Vox i Cs. "Salvador –Illa– salvarà l’enèsim desastre polític d’aquest Govern, que pagaran milers de ciutadans que tenen una segona residència", li va replicar el diputat de Junts Joan Canadell, que va remarcar que es tracta d’una norma que "convé" a Barcelona, però que "crea problemes" a petits municipis. Prova d’això, va assenyalar, són la trentena que s’hi han pronunciat en contra. Per això va anunciar que el seu grup presentarà un text articulat alternatiu.

El Sindicat de Llogateres, per la seva part, va celebrar també que es posi fi amb el decret a les "llicències per a tota la vida" i a la "barra lliure" en un context d’emergència habitacional. Això sí, el portaveu, Enric Aragonès, va advertir que "no valen pactes per intentar descafeïnar-lo", amb referència a l’acord entre ERC i PSC per modificar-lo en un termini de tres mesos.

Notícies relacionades

Recàrrec en la taxa turística

Hi ha un altre aspecte pactat entre republicans i socialistes, i és el compromís d’estudiar la presentació d’una esmena conjunta durant la tramitació de la llei de mesures fiscals que suposi un recàrrec en la taxa turística perquè el recaptin els ajuntaments i compensin així les externalitats negatives. La proposta és que la taxa a les vivendes d’ús turístic sigui de 2,25 euros a la ciutat de Barcelona i d’1,20 euros a la resta de Catalunya.