Feijóo admet que arriba a la Moncloa qui pot pactar

"Cal ser demòcrata", afirma al deixar de banda el mantra de la llista més votada

Feijóo admet que arriba a la Moncloa qui pot pactar

PILAR SANTOS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo va proposar a Pedro Sánchez abans de les eleccions de juliol que arribessin a un acord entre ells perquè governés el que més vots tragués. El candidat del PSOE, amb una imatge molt feta malbé i pèssimes expectatives, sabia que tenia impossible ser el vencedor en paperetes i no va cedir. No estava equivocat. Feijóo va guanyar els comicis amb 137 escons i Sánchez en va obtenir només 122, però, gràcies als pactes postelectorals i a crear una majoria parlamentària amb independentistes i nacionalistes, ha pogut tornar a ser investit president.

El líder del PP ha repetit en gairebé cada intervenció pública des d’aquell 23 de juliol que ha guanyat les eleccions, desdenyant en algunes ocasions les negociacions de Sánchez per formar una aliança suficient per continuar a la Moncloa. Feijóo ho va intentar amb el PNB, però els nacionalistes bascos es van negar a participar en una suma que incloïa de manera obligatòria l’entesa amb la ultradreta de Vox.

Reunió amb Sánchez

De fet, el dirigent dels populars va voler esgotar fins i tot totes les seves possibilitats i va acudir a una sessió d’investidura, a finals de setembre, tot i que sabia que seria fallida. Ahir, però, en una entrevista a Telecinco, va mostrar que ha superat el mantra de defensar que cal deixar governar la llista més votada i va declarar: "Cal ser demòcrata i acceptar que això és un sistema parlamentari i que el fet de guanyar les eleccions no significa que automàticament siguis investit com a president del Govern".

Feijóo va recordar que, la primera de les quatre vegades que va guanyar amb majoria absoluta a Galícia, va obtenir 39 escons (la majoria estava en 38). "Si n’hagués tret 38, no hauria sigut president de la Xunta i la meva carrera política hauria sigut absolutament diferent", va explicar.

En l’entrevista, va ser preguntat si anirà a la reunió que Sánchez li ha plantejat. La Moncloa li va donar tres dates (els dies 18, 22 i 29 d’aquest mes), però els populars exigeixen rebre l’"ordre per escrit" abans de concretar quan serà la trobada. "Estic disposat a acudir a la reunió amb Sánchez, però no a blanquejar-lo. He demanat que em digui els temes", va dir.

Notícies relacionades

Els barons del PP amb més pes polític, els presidents Isabel Díaz Ayuso (Madrid) i Juanma Moreno (Andalusia), consideren que no és bon moment per a aquest cara a cara després que el cap de l’Executiu hagi impulsat la llei de l’amnistia del procés per guanyar el suport dels independentistes i dies després que s’hagi conegut que el PSOE recolzarà la moció de censura contra Unió del Poble Navarrès (UPN) a l’alcaldia de Pamplona.

Feijóo també va voler recordar que el seu partit, tal com ja va remarcar a la campanya electoral, portarà al Congrés dels Diputats que es prohibeixin els homenatges a etarres, la possibilitat d’indultar-los i que condemnats per delictes de sang puguin ser inclosos en llistes electorals, com va passar en les eleccions municipals amb EH Bildu.