Sánchez eludeix els pactes i insta les autonomies a aplicar la llei de vivenda

El cap de l’Executiu posa l’accent en la seva agenda social davant les polèmiques per l’acord amb EH Bildu a Pamplona o la llei d’amnistia

Sánchez eludeix els pactes i insta les autonomies a aplicar la llei de vivenda

IVÁN GIL

2
Es llegeix en minuts

El Govern central s’esforça per posar l’accent en la seva agenda social per desviar el focus polític dels pactes amb els independentistes. A la polèmica llei d’amnistia pactada amb Junts i ERC s’hi va sumar la setmana passada l’acord amb EH Bildu per donar-li l’alcaldia de Pamplona, cosa que ha tornat a treure l’oposició al carrer i ha deixat en l’aire la reunió entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. En aquest context, marcat també per un xoc cada vegada més visible amb la judicatura, Pedro Sánchez ha volgut arrencar la setmana parlant de vivenda per comprometre’s a "habilitar" durant aquesta legislatura el pla de 184.000 vivendes públiques i de lloguer assequible que es va posar en marxa durant la passada campanya electoral.

En el marc de la inauguració de la Casa de l’Arquitectura, el president del Govern central va anunciar que la seva pretensió durant aquesta legislatura passa per "utilitzar tots els recursos de l’Estat" per ampliar el parc de vivenda pública. "Si Espanya té un gran repte constitucional és el de la vivenda", va remarcar per assegurar que s’està produint un "incompliment flagrant de l’article 47 de la Constitució", el qual reconeix l’accés a la vivenda digna com un dret. Perquè durant aquesta legislatura "deixi de ser un problema i passi a convertir-se en un dret real i efectiu" va comminar les comunitats autònomes i els ajuntaments a fer-se’n càrrec junt amb el Govern central.

La llei de vivenda, pendent de desenvolupar, té la seva principal pota en la declaració de zones tensades per limitar els preus dels lloguers. Una declaració que correspon a les comunitats autònomes realitzar-la o no. Les presidides pel PP ja han anunciat que no ho faran i algunes d’aquestes fins i tot han recorregut al Tribunal Constitucional la norma. En el cas dels ajuntaments, és la seva decisió aplicar o no les pujades de l’IBI a les vivendes buides, tal com recull la llei, per forçar’ne la sortida al mercat i augmentar l’oferta de venda o lloguer.

Decret anticrisi

Notícies relacionades

El Govern central encara ha d’elaborar els índexs de preus de referència per a l’actualització anual dels contractes per a les comunitats que decideixin aplicar les zones tensades. La ministra de Vivenda, Isabel Rodríguez, que també va intervenir en l’acte, va insistir que la "prioritat d’aquesta legislatura" serà "garantir el dret a la vivenda digna i assequible" per convertir-la en el "cinquè pilar de l’Estat de benestar". Entre les mesures que es va comprometre a desenvolupar, a més d’incrementar el parc públic de vivenda pública i de lloguer assequible, va citar l’augment del bo lloguer jove i la línia d’avals ja aprovada per l’ICO del 20% de la hipoteca a joves i famílies amb menors al seu càrrec.

La intenció de l’Executiu central passa per portar a l’últim Consell de Ministres de l’any la pròrroga d’algunes de les mesures del decret anticrisi. Entre d’altres, la suspensió dels desnonaments sense alternativa habitacional.

Temes:

EH Bildu Govern