El PP impulsarà una comissió al Senat sobre el verificador

Els populars retreuen a socialistes i independentistes que no hagin donat detalls sobre qui assumeix el cost de la mediació

El PP impulsarà una comissió al Senat sobre el verificador

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PSOE ha donat molt poca informació sobre Francisco Galindo Vélez, el diplomàtic salvadorenc que farà de verificador a la taula de negociació amb Junts. La primera reunió entre les dues parts i Galindo ja es va produir a principis de mes a Suïssa, però ni socialistes ni els independentistes catalans han explicat de què es va parlar en la cita ni han ofert detalls sobre qui assumeix el cost d’aquesta mediació, per exemple. El PP, que rebutja rotundament la llei d’amnistia impulsada pel PSOE per guanyar-se el suport dels sobiranistes catalans, ha demanat aquesta informació aquests dies, però no ha tingut èxit. Per això, segons fonts de la direcció, els conservadors ja estan pensant en una segona fase: la possibilitat d’impulsar al Senat una comissió d’investigació al Senat sobre aquestes reunions a Suïssa.

El PP té majoria absoluta a la Cambra alta aquesta legislatura, per la qual cosa disposa de prou poder per utilitzar aquesta eina parlamentària i pressionar Pedro Sánchez, secretari general del PSOE. Els conservadors poden encaixar la comissió d’investigació i demanar explicacions quan més els interessi a ells, tenint en compte que el 2024 serà un any electoral: hi haurà europees el 9 de juny i també basques i gallegues (aquestes dues encara sense data).

"Donar la cara"

Notícies relacionades

Avui continua la llei d’amnistia el seu camí al Congrés, amb el debat de presa en consideració, i el portaveu del PP, Borja Sémper, va censurar ahir l’absència de Sánchez en aquesta sessió parlamentària, que començarà a les 15.00 hores. El cap de l’Executiu viatjarà a la tarda a Estrasburg (França), perquè dimecres a les deu del matí farà un discurs de balanç dels sis mesos de la presidència de torn de la UE que ha ostentat Espanya.

Sémper va censurar que Sánchez no aprofiti el ple per "donar la cara" i defensar una llei de la qual és "coautor al costat de Puigdemont" i explicar de què està parlant amb els independentistes fora d’Espanya o quines són les matèries que estan tractant. Alberto Núñez Feijóo, líder del PP, va anunciar ahir en una entrevista a La mirada crítica, de Telecinco, que ell serà l’encarregat de pujar a la tribuna en nom del seu partit per mostrar el seu rebuig de l’amnistia del procés.