Nova legislatura

El Rei demana a les institucions treballar per una «Espanya sòlida i unida» i «sense enfrontaments»

El cap de l’Estat remarca el «pluralisme polític» que estableix la Constitució en un moment en què Vox demana il·legalitzar ERC i Junts 

EL DISCURS DEL 3-O | El Rei demana a l’Estat que asseguri l’«ordre constitucional» davant la «deslleialtat» de Puigdemont

DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El rei Felip VI ha obert la 15a legislatura amb un discurs en el qual ha reclamat a les institucions que treballin per una «Espanya sòlida i unida, sense divisions ni enfrontaments». El Monarca ha incidit, com fa habitualment, en el valor de la Constitució com una llei fonamental inspiradora i que cal «respectar» i «complir», ha afirmat, «per fer efectiva la definició d’Espanya com un Estat social i democràtic de dret».

El Rei també ha remarcat que la Carta Magna estableix «la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme polític», aquesta última característica especialment important en un moment en què Vox demana la il·legalització de partits com ERC i Junts.

El discurs de Felip VI s’esperava amb molta atenció entre els diputats i senadors. Ningú pot oblidar en aquests moments, en els quals el Govern central impulsa una amnistia als dirigents del procés, la intervenció que va fer el 3 d’octubre del 2017, 48 hores després del referèndum il·legal. Aquell dia, el Monarca va demanar a l’Estat que assegurés l’«ordre constitucional» davant la «deslleialtat inadmissible» de Carles Puigdemont, un dels polítics que es veuran beneficiats per la mesura de gràcia. El cap de l’Estat no ha esmentat la paraula ‘amnistia’ en cap moment.

Amb tots els diputats i senadors a l’hemicicle de la Carrera de San Jerónimo, Felip VI els ha demanat que busquin «sempre el bé comú de tots els espanyols», perquè els ciutadans sentin que la «confiança» que els han atorgat es vegi retornada.

Sessió solemne

Notícies relacionades

El Rei ha sigut rebut pel president del Govern, Pedro Sánchez, i pel cap de l’Estat major de la Defensa (JEMAD), Teodoro Esteban López. El Monarca ha passat revistaal Batalló d’Honors abans de dirigir-se a l’escalinata del Congrés per entrar al Palau amb la presidenta de la Cambra, Francina Armengol, i amb el president del Senat, Pedro Rollán.

Després d’escoltar l’himne nacional dins del saló de plens, Armengol ha fet el seu discurs d’obertura a tots els parlamentaris perquè en aquesta legislatura resolguin les qüestions i els problemes de la ciutadania amb respecte i diàleg, i no traslladin crispació política al carrer, segons han assenyalat fonts de Presidència.