Moncloa

Sánchez compareix per anunciar la composició del nou Govern

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez compareix aquest dilluns per anunciar tota l’estructura del nou Govern central, davant una molt complicada legislatura marcada per la dependència del sobiranisme i independentisme català i basc, les pèssimes relacions de Podem amb Sumar i la frontal oposició del PP i Vox. Davant un escenari tan complex, Sánchez, que primer ha comunicat els nomenaments al Rei en una reunió a la Zarzuela, ha decidit envoltar-se dels seus dirigents més fidels i de més pes polític per al difícil mandat que acaba d’estrenar. 

María Jesús Montero, vicesecretària general del PSOE, seguirà a Hisenda, però serà ascendida a una nova vicepresidència, la quarta. Les altres tres, Nadia Calviño com a vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Yolanda Díaz com a vicepresidenta segona i titular de Treball, i Teresa Ribera com a vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, estan confirmades. Félix Bolaños, el principal negociador socialista amb ERC i Junts, compatibilitzarà la cartera que tenia fins ara, Presidència, sobre la qual bascula tota la coordinació de l’Executiu, amb la de Justícia, un departament fonamental en aquesta legislatura, en la qual haurà d’aplicar-se la llei d’amnistia del procés, amb una part important de l’estament judicial en contra. L’altre puntal del Govern serà Pilar Alegría, que sumarà Esports a Educació i alhora exercirà de portaveu. 

Notícies relacionades

Una altra característica del nou Govern és la pèrdua de pes del PSC. Els socialistes catalans van aconseguir un extraordinari resultat el 23 de juliol, amb 19 escons i més vots que totes les formacions independentistes juntes. El partit que lidera Salvador Illa aspirava a mantenir els dos llocs que tenia fins ara, Miquel Iceta a Cultura i Raquel Sánchez a Transports. En principi, no obstant, només tindrà un ministre: Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona, a Indústria, una cartera que tradicionalment ha estat lligada al PSC.

Alhora, la intenció inicial de Sánchez de reduir el nombre de ministeris tampoc ha cristal·litzat. En seran 22, els mateixos que en l’anterior legislatura, amb Sumar, el soci minoritari, ostentant-ne cinc. Tal com va avançar EL PERIÓDICO dimarts, al costat de Díaz, hi haurà Mónica García a Sanitat, Ernest Urtasun a Cultura, Pablo Bustinduy a Drets Socials i Sira Rego a Joventut i Infància.