Ernest Urtasun, l’‘home fort’ de Díaz que es va forjar a Europa amb Romeva
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

En poc menys de dos mesos, Yolanda Díaz va haver de posar a punt el seu espai electoral després de la convocatòria anticipada anunciada per Pedro Sánchez de sorpresa. La líder de Sumar no va dubtar un segon a situar Ernest Urtasun, amb qui feia mesos que treballava, com a portaveu de la seva formació. El seu bagatge al Parlament Europeu, on es va formar durant anys, i la seva extensa experiència organitzativa el convertien en el perfil perfecte per a la complexa tasca que els queia al damunt. Ara, Díaz ha volgut premiar el seu ‘home fort’ amb el Ministeri de Cultura.

Urtasun (Barcelona, 1982) va estudiar Economia a la Universitat Autònoma de Barcelona, on després cursaria un postgrau en Relacions Internacionals. Fill de militants del PSUC, no va trigar a implicar-se en política. Amb 15 anys va començar a militar a Joves d’Esquerra Verda i al cap de pocs anys ja era en la direcció d’Iniciativa per Catalunya Verds. El 2004 es va presentar a les eleccions europees a la llista d’ICV encapçalada per Raül Romeva.

No va aconseguir sortir elegit, però sí Romeva, a la fi conseller d’Afers Exteriors amb l’expresident Carles Puigdemont. Urtasun va treballar com a assessor de Romeva al Parlament Europeu des del 2004 al 2008, començant a conèixer les entranyes de l’Eurocambra. Dos anys després va aprovar l’oposició i va entrar en la carrera diplomàtica, i va assumir diferents responsabilitats al Ministeri d’Afers Estrangers.

Tornada a la política

La tranquil·litat li va durar poc. El 2014 va demanar una excedència i es va tornar a presentar com a candidat de L’Esquerra Plural –una coalició d’IU i Els Verds– al Parlament Europeu, i va aconseguir l’escó. En aquests comicis va fer la seva entrada estel·lar Podem, que va obtenir cinc llocs, entre els quals per a Pablo Iglesias, Pablo Echenique i Teresa Rodríguez. Des d’aleshores, Urtasun ha estat treballant a l’Eurocambra i en l’organització dels espais polítics catalans, negociant la integració d’ICV a En Comú Podem.

Notícies relacionades

Justament, Díaz ha anat conformant aquests anys el seu nucli dur amb membres dels Comuns, com el seu actual cap de gabinet, Josep Vendrell. Aquesta proximitat, sumada al passat d’Urtasun, net de polèmiques, la van portar a situar-lo com a veu del seu projecte polític de cara a les eleccions generals del 23J. No obstant, no el va incloure en les llistes electorals, cosa que feia suposar que la líder de Sumar preferia mantenir-lo com el seu ‘home fort’ a Europa, on Díaz creu que es lliuraran moltes batalles en els pròxims anys.

Urtasun és, a més, un perfil clarament verd. Actualment, és vicepresident del grup d’Els Verds/Aliança Lliure Europea al Parlament. La seva elecció suposa, per tant, el suport a una estratègia diferent de la d’Unides Podem –coalició amb la qual es va presentar el 2019–, que, a Europa, es va integrar al Grup Confederal de l’Esquerra Unitària Europea / Esquerra Verda Nòrdica. Ara, Díaz el vol a prop per enfrontar una legislatura d’alta intensitat. Tant dins del Govern (amb el PSOE), com dins del grup parlamentari (amb Podem), com al Congrés (amb tots els socis).