Nou Govern

Nacho Álvarez deixa la direcció de Podem i renuncia a ser ministre després del veto del partit de Belarra

Sumar va oferir un departament per al dirigent morat a canvi que el partit acati la disciplina de vot del grup parlamentari, no es presenti per separat a les europees i cessi «els atacs»

Sánchez arrenca un incert mandat marcat per la dependència d’ERC i Junts

Multimèdia | Tots els acords de Sánchez per a la investidura: ¿què ha pactat amb cada partit?

Multimèdia | L’amnistia del procés: totes les claus

Nacho Álvarez deixa la direcció de Podem i renuncia a ser ministre després del veto del partit de Belarra

EP

3
Es llegeix en minuts

El dirigent de Podem Nacho Álvarez ha anunciat aquest divendres que abandona tots els seus càrrecs de responsabilitat en la formació morada i que renuncia a l’oferiment de la líder de Sumar, Yolanda Díaz, de ser ministre. Aquesta possibilitat havia sigut vetada pel partit que dirigeix Ione Belarra.

A través de les xarxes socials, Álvarez ha confirmat haver rebut la proposta de Díaz de ser ministre, «proposta que la direcció de Podem no recolza». «Agraeixo molt la confiança que Yolanda Díaz diposita en mi, però no acceptaré ser ministre si la direcció de la meva organització no ho comparteix ni ho aprova», ha assegurat.

Seguidament, l’actual secretari d’Estat de Drets Socials en funcions anuncia que davant la «perduda de confiança» per part de Podem, formant part de la seva executiva, considera que el més «honest és fer un pas a un costat i dimitir dels meus càrrecs en el partit».

La reacció d’Álvarez és conseqüència de la resposta de la formació que lidera Ione Belarra a l’oferiment de Yolanda Díaz. «Podem continua pensant que el millor que pot aportar al Govern de coalició és aprofundir les transformacions feministes al capdavant del Ministeri d’Igualtat». Així havia respost a l’oferta de Sumar per incloure en la seva quota de Govern un ministeri per a Álvarez, que és de la màxima confiança de Díaz i també exerceix com a portaveu econòmic de Sumar. Així mateix, va ser l’elegit per la vicepresidenta segona en funcions per negociar el programa de coalició amb el PSOE que els morats no han abraçat com a propi.

Sumar, a través d’un comunicat remès a Podem, vinculava la inclusió d’Álvarez en el futur Executiu a canvi que els morats acatessin la disciplina de vot del grup parlamentari, no es presentessin per separat en les pròximes eleccions europees i cessessin «els atacs públics i insults a membres de Sumar, inclosa Yolanda Díaz», segons el document avançat per Eldiario.es i que fonts de Sumar han confirmat a aquest diari.

Des de Podem han acusat tant Pedro Sánchez com Yolanda Díaz de «filtrar la notícia alhora que ens la comunicaven, cosa que sembla més una estratègia mediàtica per justificar que ens fan fora del Govern que una proposta per governar en coalició». La secretària general, Ione Belarra, es trobava aquest divendres a París firmant un acord per llançar una plataforma de cara a les eleccions europees amb altres forces d’esquerra de França, Portugal o Dinamarca.

A través de les xarxes socials, la líder de la formació morada replicava que «la formació de govern és una cosa molt seriosa». «D’això en depenen les possibilitats de transformació del nostre país i frenar l’ofensiva reaccionària», argumentava, i concloïa que «en el bloc democràtic ens necessitem totes les unes a les altres, sense vetos».

Plataforma per a les europees

Notícies relacionades

Belarra havia insistit aquest dijous en el fet que Sánchez i Sumar «encara estan a temps de rectificar» perquè els morats ocupin una butaca al Consell de Ministres. «Si persisteix aquest error», avançava al reconèixer que la informació que li arriba és que havien sigut exclosos, «són compromeses les possibilitats de portar endavant canvis reals» durant la pròxima legislatura. «El pròxim Govern necessita el motor de Podem», remarcava Belarra davant els mitjans de comunicació, i visibilitzava així la ruptura anunciada amb Sumar, el grup parlamentari del qual formen part. 

La quota del soci minoritari es perfila amb un total de cinc ministeris: Treball, Sanitat, Cultura, Drets Socials i Joventut i Infància. Cap d’elles estaria ocupada per dirigents de la formació morada, i Igualtat, que actualment dirigeix Irene Montero, canviarà a mans dels socialistes.