4
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, va pujar a la tribuna del Congrés amb un discurs desconfiat cap al compliment dels acords assolits amb Pedro Sánchez però amb un compromís clar amb el pacte que donarà els seus vots al Govern de PSOE i Sumar i amb una tancada defensa de la llei d’amnistia pactada per als encausats del procés català: «No som a les portes d’una guerra civil». La seva intervenció va remarcar la bretxa dels nacionalistes bascos amb el PP d’Alberto Núñez Feijóo.

Esteban va parlar de bàsquet, l’esport favorit de Pedro Sánchez, va assegurar que el candidat socialista «encistellarà l’inesperat triple decisiu en l’últim segon sobre la botzina», però va parlar sobretot de rugbi, l’esport que li agrada al dirigent penebista. «A tots ens arriba una pilota que hem de decidir si jugar o no», va dir Esteban, «ens ha arribat però en aquest cas és oval, complicada de gestionar», convençuts que han de decidir si «donar una oportunitat a la legislatura o tirar la pilota fora de banda per acabar el partit». «Em trobo amb la pilota a la mà, miro a un costat, a l’altre, si no la deixo anar m’atropellaran», així que el PNB tria donar «una puntada de peu endavant, com més alt millor», perquè tinguin temps de recol·locar l’estratègia, tornar a agafar-la quan caigui i continuar jugant per donar una oportunitat a la legislatura».

Protestes violentes

El portaveu del PNB al Congrés va carregar contra les protestes als carrers que rebutgen l’amnistia pactada amb Junts i ERC. «¿Què és això de voler imposar als carrers el que no s’ha guanyat a les urnes?», es va preguntar, per defensar que hi ha «valor i valentia» en l’acord polític que concedeix aquesta mesura de gràcia als independentistes catalans que van protagonitzar el procés. «Inestabilitat, crispació, protestes amb consignes no democràtiques, manifestacions davant seus de partits amb salutacions feixistes... Això és el més antieuropeu que hi pot haver. I el PP, sense condemnar i rebutjant a mitges aquestes concentracions», va criticar.

«¿On queda la separació de poders que els jutges diuen enarborar?», es va preguntar Esteban des de la tribuna del Congrés, i va lamentar la «barra» i «la falta de sentit democràtic i de país» dels que rebutgen aquest acord d’amnistia i parlen de «cop d’Estat», com ahir «s’hi va delectar» Santiago Abascal en el seu torn al debat. La investidura, va recordar, és un procés que comença en la petició que fa el Rei al candidat. «¿És que Felip VI és un colpista anticonstitucional?», va ironitzar. «Aprenguin la seva pròpia Constitució», va demanar a l’extrema dreta. «Si alguna cosa posa en dubte la democràcia no és aquesta investidura ni els acords ni l’amnistia, sinó els aldarulls al carrer, la falta de respecte institucional i la mentida», va dir.

Cop al PP

El líder del PNB es va adreçar al líder del PP, que el dia anterior va dedicar diversos missatges directes als nacionalistes bascos, que li han negat els seus vots per a la investidura de Feijóo. Aquesta vegada l’hi va repetir en vers: «‘Alberto, tu tractor tiene gripado el motor por usar aceite Vox’». Feijóo va ironitzar que «almenys Ibarretxe tenia un pla», va acusar el PNB d’haver «canviat el tractor per la falç i el martell» i va assegurar que els populars buscaran els seus vots i el «buit» i l’espai electoral que deixen lliure a Euskadi a l’afegir-se a la investidura de Sánchez. Hi va haver rialles quan Esteban es va referir a les negociacions amb Feijóo: «Algun dia explicaré el que ens van arribar a oferir (el PP) fa un parell de mesos. Serà cridaner».

 També Sánchez es va referir a les protestes en contra de la seva investidura i al setge a les seus del PSOE, amb especial violència a la seu madrilenya de Ferraz, i va advertir que cal posar tot això en «un context molt més ampli», més enllà d’Espanya. «No és una cosa diferent del que està passant en altres parts d’Europa i del món en processos d’investidura. Ho hem vist als Estats Units, al Brasil», va dir, on «la ultradreta política no reconeix el resultat de les urnes». El president en funcions es va referir a la presència a Ferraz de Tucker Carlson, el ‘trumpista’ nord-americà acomiadat de la Fox i conegut per les seves notícies falses i arengues ultradretanes, que dies enrere va ser a les protestes de Ferraz al costat d’Abascal .

Notícies relacionades

«És una declaració d’intencions sobre com interpreta la política i quina manera de fer política té la ultradreta: de desinformació, de contaminació, d’intoxicació, tot per generar odi i provocar una fractura social en la societat espanyola», va advertir Sánchez en la seva rèplica al PNB. «Va ser un dels principals periodistes de la cadena ultradretana Fox als EUA que va sostenir que el que deia el candidat Trump era cert, que s’havien robat les eleccions, i a partir d’aquí, amb aquesta premissa, va mirar de desinformar a través de mentides la societat nord-americana», una cosa que va costar a la cadena una condemna i una multa de «milions de dòlars com a indemnització».  

Seguretat Social i nació

Esteban va advertir que «defensaran a capa i espasa» l’autogovern basc, «tot i que ens quedem sols», va dir. Va valorar el compromís firmat amb el PSOE que inclou que «una majoria dels bascos volen veure’s reconeguts com a nació» i va parlar del traspàs de les competències de la Seguretat Social a Euskadi. Un traspàs que el Govern central va refredar però que està reconegut en el pacte firmat amb els socialistes i a l’Estatut basc. «Alguns posen el crit al cel amb el traspàs del règim econòmic de la Seguretat Social», va lamentar Esteban, que va recordar que «ja està recollit a l’Estatut de Gernika». «Prou ja de gesticulacions mentideres», va reclamar.

Temes:

PNB