4
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

Mertxe Aizpurua, portaveu d’EH Bildu al Congrés, va pujar a la tribuna per deixar clar el suport dels sis diputats de la seva formació en la segona jornada del debat d’investidura, que, si es compleix el guió polític, farà president el socialista Pedro Sánchez. Després que Junts amenacés de truncar la investidura i deixés els seus vots en l’aire per discrepàncies amb el discurs de Sánchez, una advertència a què el PSOE no dona importància perquè assegura que estan reconduïdes les diferències, Bildu va assegurar que complirà «la paraula donada, sense jocs, sense especulacions, sense conat ni advertències».

La formació ‘abertzale’ va reclamar a canvi «obrir de bat a bat l’agenda plurinacional i social» al país, un guant que va recollir Sánchez en la seva rèplica, comprometent-se a aprofundir en aquest camí «tenint com a referència» la Constitució espanyola, sempre en aquest marc, i defensant que l’aposta per l’ús de les llengües cooficials mostra aquesta disposició del Govern central.

«Aquesta ha de ser la legislatura de la plurinacionalitat i per obrir nous camins que altres països com el Regne Unit i Escòcia ja estan recorrent: el de la democràcia», va advertir la portaveu d’EH Bildu sense al·ludir expressament al referèndum d’independència escocès però assenyalant aquesta fórmula com el camí a seguir, «sense presses ni ansietats, amb visió i paciència estratègica», va assegurar, conscient que és un debat «delicat i complex», que cal abordar «amb prudència i responsabilitat».

Fre al «bloc reaccionari»

El missatge de la formació ‘abertzale’ és clar: voten a favor del Govern del PSOE i Sumar convençuts que el poble basc els ha demanat «tancar la porta» als reaccionaris, «frenar l’accés de les extremes dretes al Govern» i exercir l’antifeixisme. «No demanem cap recompensa i ho fem sense dubtar, és una de les principals reivindicacions de la població basca», va recalcar Aizpurua, que va advertir que tampoc donen «un xec en blanc». «Que ningú ho oblidi, som els independentistes i sobiranistes els que impedim que el bloc reaccionari arribi al poder», va remarcar.

La formació d’Arnaldo Otegi va deixar clar el seu suport al Govern del PSOE i Sumar des del primer moment, sense acord plasmat en paper i sense exigències en llargues negociacions, com aquelles a què els independentistes catalans han sotmès els socialistes. La gran contrapartida per a la formació ‘abertzale’ va ser la foto que Pedro Sánchez, acompanyat de Santos Cerdán, es va fer amb la portaveu d’EH Bildu després de rebre-la al Congrés dels Diputats, que es va fer a principis d’octubre i que va passar factura al candidat socialista amb irades crítiques del PP i Vox. El partit d’Alberto Núñez Feijóo va parlar de foto de «la indignitat» i de la «vergonya».

En defensa de l’amnistia

Aizpurua va parlar d’«un tercer repte: la democratització profunda d’aquest Estat, que arribi a tot això que es denomina l’Estat profund». «L’entramat polític, judicial, mediàtic, policial, empresarial o oligàrquic que avui es rebel·la i actua contra la mateixa voluntat popular, beneït tot això per la mateixa Corona, no acceptarà ni avui ni mai renunciar als privilegis i poder que el règim del 78 els va atorgar», va afirmar la dirigent basca a la tribuna del Congrés. Defensar aquests privilegis és l’objectiu de tota aquesta estratègia perfectament orquestrada per les dretes de tot signe que estem veient», per impedir, va dir, «una legislatura d’avanços nacionals i socials».

Eh Bildu va defensar l’amnistia perquè «soluciona problemes». «Votar, exercir la democràcia, mai serà un delicte», va advertir la portaveu ‘abertzale’ adreçant-se directament a Alberto Núñez Feijóo. «És curiós perquè vostès rebutgen una amnistia per als que no van cometre cap delicte, però enalteixen l’amnistia del 77, que va suposar la impunitat total dels crims del franquisme i els que els van cometre, entre d’altres al que encara avui mantenen com a president honorífic del seu partit, el franquista Manuel Fraga», va assenyalar. «El seu problema no és l’amnistia als represaliats catalans, no. La seva fòbia és cap a les urnes, les solucions i la democràcia», va assegurar.

La portaveu d’EH Bildu al Congrés va mostrar tota la solidaritat al poble de Palestina. «El que està passant no és una guerra sinó un genocidi. Israel està cometent crims de guerra contra la població civil amb la permissivitat quan no complicitat de la comunitat internacional i això ha de parar ja», va assegurar, i va demanar a Sánchez «que actuï amb contundència aprofitant la capacitat diplomàtica i la presidència espanyola de la Unió Europea».

Eleccions basques

Notícies relacionades

La investidura de Sánchez es produeix en un moment en què les eleccions basques apareixen en el calendari polític, seran el 2024, i obren no només una dura pugna política entre Bildu i el PNB a Euskadi sinó també marquen les relacions polítiques d’aquestes formacions nacionalistes i sobiranistes amb la resta de partits a l’Estat. Es dona per descomptat que sense aquestes eleccions a la cantonada el PNB podria haver mantingut una altra relació amb el PP d’Alberto Núñez Feijóo però la competició amb el partit d’Otegi, que per primera vegada va guanyar en nombre de regidors el partit d’Andoni Ortuzar, marca tot el mapa polític. Aizpurua va fer un cant a la «política útil» i va recordar que per això EH Bildu «connecta cada vegada amb una part més important de la ciutadania basca» i han convertit aquest partit en «la principal força municipalista del nostre país».

«No concedim un xec en blanc, els donem una oportunitat», va recalcar la portaveu d’EH Bildu, que va dedicar gran part del seu discurs a exigir que les polítiques que faci el Govern central siguin progressistes. «Ha de notar-se una aposta clara per reequilibrar la balança en favor dels i les treballadores en detriment dels privilegis de les elits», va avisar, i a favor dels treballadors.