Sánchez, reelegit president del Govern amb els vots de PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, BNG i CC

JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez ha sigut reelegit president del Govern central. Quatre mesos després d’unes eleccions que va encarar amb les enquestes en contra, el líder del PSOE arrenca el seu tercer mandat com a cap de l’Executiu espanyol a l’aconseguir aquest dijous els suports de Sumar, ERC, Junts, el PNB, el BNG i Coalició Canària. Més de 176 ‘sí’ –una xifra superior a la que va aconseguir el 2020– que no han sigut fàcils d’aconseguir i que, entre altres coses, han obligat Sánchez a pactar amb els independentistes catalans una llei d’amnistia, cosa que ha provocat protestes als carrers i acusacions gruixudes al Congrés.

Els següents passos

Notícies relacionades

Abans que tots aquests obstacles vagin arribant, Sánchez ha celebrat des del seu seient en el grup blau la seva reelecció com a president del Govern central amb els suports del PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), el PNB (5), el BNG (1) i Coalició Canària (1). Els 179 ‘sí’ totals obtinguts situen l’actual líder del PSOE per sobre dels ‘sí’ que van obtenir Felipe González el 1989, José Luis Rodríguez Zapatero el 2008 o Mariano Rajoy el 2016. A més, manté el rècord de ser el cap de l’Executiu central que ha comptat amb el suport d’un més gran nombre de forces polítiques.

Després del suport de la Cambra baixa a Sánchez, ara serà el torn que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, acudeixi al palau de la Zarzuela per informar el rei Felip VI. En els pròxims dies, el líder del PSOE haurà de prometre el càrrec davant el Monarca i informar dels noms que compondran el seu Gabinet, una cosa que, previsiblement, passarà al llarg d’aquest cap de setmana.