Investidura

El PSOE registra l’amnistia en solitari al detectar ERC que deixa fora Tsunami i els CDR

El PSOE registra l’amnistia en solitari al detectar ERC que deixa fora Tsunami i els CDR
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE mou fitxa. El grup parlamentari socialista ha decidit registrar en solitari la llei d’amnistia aquest dilluns al Congrés. De manera presencial i minuts abans que tanqués el registre de la Cambra alta. Alguns socis parlamentaris com EH Bildu i el BNG reclamaven més temps per poder analitzar la norma i fins i tot ERC va demanar perfilar aspectes «tècnics de la norma» per recolzar el text amb la seva firma. Segons al·leguen fonts de la formació republicana, la seva intenció passava per modificar el text per assegurar la inclusió de les causes relacionades amb terrorisme de Tsunami i els CDR. En el redactat s’exclouen de l’amnistia als casos vinculats al terrorisme si hi ha sentència ferma. No obstant, l’acord amb Junts passava per registrar la norma abans de la investidura i els socialistes han optat per prendre la iniciativa i no esperar més.

Ni tan sols s’ha consensuat aquesta iniciativa amb Sumar. Fonts parlamentàries del soci de coalició reconeixen que es van assabentar del registre unilateral per part del PSOE a través del mateix Congrés. Altres fonts socialistes expliquen que van estar esperant la firma d’ERC durant la tarda, amb el compromís de registrar avui la norma, i que minuts abans del tancament del registre no la van confirmar, per la qual cosa van optar per fer el pas en solitari. Des del PSOE ja avançaven durant la tarda la seva resistència a modificar el text en els termes proposats per ERC, almenys abans d’iniciar-se la tramitació.

ERC ha declinat firmar per ara la llei al·legant problemes de «rigor» i «seguretat jurídica», informa Quim Bertomeu. Segons indiquen fonts republicanes, el partit no veu clar que la norma garanteixi que la causa de Tsunami Democràtic i la dels CDR acabin dins del perímetre dels amnistiats. Són les causes en les quals sobrevola el delicte de terrorisme. La portaveu dels republicans, Raquel Sans, ha explicat que són aquests «serrells jurídics i tècnics» els que fan que no hi hagi el seu aval a la norma. Malgrat això, aquest matí assegurava que la investidura no tenia perill de «descarrilar».

Fonts de la direcció republicana assenyalen que el registre en solitari per part del PSOE no suposa «una catàstrofe». La norma encara no està aprovada, recorden a ERC, i pot ser sotmesa a canvis durant la seva tramitació. El vot a favor de Sánchez a la investidura, per tant, no es troba en perill.

Des del grup parlamentari de Sumar remarquen que consideraven «important la rúbrica de tots els grups que donaran suport a la llei d’amnistia» i fonts oficials al·leguen no haver firmat la iniciativa al no aconseguir-se aquest objectiu. En tot cas, afegeixen que «això és una formalitat i el veritablement important és que aquesta llei tiri endavant amb el suport de tots els grups que també votaran sí a la investidura».

El PNB, per la seva banda, va revisar la llei d’amnistia i en línies generals es va mostrar «d’acord amb el text que els hi han fet arribar». No obstant, fonts del grup ‘jeltzale’ expliquen que no han firmat la proposició de llei «perquè les parts negociadores no ho han requerit». Tots els socis avancen que, malgrat no incloure la seva firma a la norma, no posaran obstacles perquè s’aprovi al Congrés, cosa que està garantida.

El ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, ha assegurat en roda de premsa després del registre que la norma es va treballar amb una «àmplia majoria que farà que la llei sigui una realitat» amb 178 vots a favor. Això sí, fins i tot en dues ocasions s’ha negat, a preguntes dels periodistes, a explicar la raó per la qual els seus socis d’investidura no han firmat el text. «Els correspon a ells respondre sobre els motius pels que prenen unes decisions o d’altres», s’ha limitat a afirmar.

Notícies relacionades

El PSOE s’ha negat a modificar el text, com reclamava ERC, tant per no estar d’acord amb els canvis proposat com per les seves presses per deixar registrada la norma abans de la investidura sense assumir més demores. Fonts parlamentàries expliquen que ara s’obre el procés de tramitació, tot i que encara falta la qualificació de la Mesa del Congrés, i que els socis tindran temps per marcar posició amb l’admissió a tràmit, primer, i el període d’esmenes, després. El que no aconsegueix el PSOE amb aquesta decisió, per tant, és garantir un procés sense sobresalts, amb tots els socis actuant en bloc i rebutjant la possibilitat d’incloure esmenes.

Malgrat la falta de garanties al no firmar-se en bloc la norma, Bolaños es mostrava confiat que la urgència per aprovar la mesura «porti totes les forces polítiques que estem a favor que hi hagi una llei d’amnistia a combinar la urgència amb el rigor parlamentari». No es tanquen, per tant, a incloure possibles esmenes dels seus socis. L’encarregat de les negociacions amb el PSOE amb els partits independentistes ha evitat establir terminis, però sí que ha mostrat el seu desig que l’amnistia «s’aprovi al més aviat possible». Altres fonts parlamentàries estimen un termini d’entre quatre i cinc mesos de tramitació fins que s’aprovi definitivament, tenint en compte el retard al Senat per la majoria absoluta del PP.