Debat per la moció de la CUP

ERC aposta per incloure una llei de referèndum en l’acord de claredat i Junts s’aferra a l’1-O

ERC aposta per incloure una llei de referèndum en l’acord de claredat i Junts s’aferra a l’1-O

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La moció de la CUP que demana elaborar una nova llei de referèndum d’autodeterminació al Parlament, entenent-la com el pas previ a la realització d’aquesta consulta abans que finalitzi l’actual legislatura –a tot tardar, el febrer del 2025–, ha tornat a agitar el debat a la Cambra catalana. A l’espera que la Mesa decideixi aquest dimecres sobre els recursos presentats per Vox i Ciutadans, que consideren que el mer debat i la votació de la moció són inconstitucionals, ERC i Junts han presentat diverses esmenes al text. Ara els anticapitalistes hauran d’analitzar i decidir si les inclouen en la seva moció o si les rebutgen, abans de la votació que tindrà lloc dijous.

Segons consta en les esmenes registrades a la Cambra, i a les quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, ERC s’inclina per impulsar una nova proposició de llei de referèndum al Parlament, però considera que ha de ser una opció més de les cinc vies ja previstes en l’acord de claredat. En aquest sentit, els republicans volen que la moció insti el Govern a sol·licitar a l’Institut d’Estudis de l’Autogovern que inclogui «una valoració sobre la llei del referèndum d’autodeterminació» a l’informe que han encarregat sobre les cinc propostes dels experts. També insisteixen que l’impuls del referèndum s’ha de fer «des del consens de la societat catalana» per poder «garantir la màxima legitimitat i inclusió», i per aquesta raó insten l’Executiu de Pere Aragonèsa abordar-ho també a la taula de partits catalans.

En canvi, el text que ha presentat Junts no preveu redactar una nova llei de referèndum d’autodeterminació ni que es faci cap nova consulta, ja que considera que «només un referèndum pactat amb l’Estat i validat internacionalment pot substituir el mandat de l’1 d’octubre». El que sí que demana el text dels postconvergents és que l’acció política del Govern se sustenti en «majories parlamentàries que la validin», per la qual cosa desdenyen –una vegada més– l’acord de claredat, al no haver rebut l’aval del Parlament ni haver format part del programa de Govern que va permetre la investidura d’Aragonès i que, en el seu moment, Junts sí que va recolzar.

En plenes negociacions

La moció presentada per la CUP arriba en plenes negociacions entre Junts i el PSOE per tirar endavant la llei d’amnistia i permetre la investidura de Pedro Sánchez, amb l’objectiu –segons expliquen diputats cupaires– de «demostrar que no s’ha desvinculat l’amnistia de l’autodeterminació». La CUP es queixa que s’estigui negociant aquesta norma per exonerar els processats o condemnats pel procés «sota secret de sumari» i temen que el PSOE acabi «donant gat per llebre» a Junts, com considera que ha fet amb ERC en els últims anys. Per aquesta raó, demanen que el Parlament es reactivi i continuï explorant vies per a l’autodeterminació, que consideren impossible d’acordar amb l’Estat.

El pacte dels republicans amb el PSOE –que es va donar a conèixer dijous passat– inclou una nova fase del diàleg amb la represa de la taula de diàleg i un compromís que els acords adoptats seran ratificats pels catalans. De moment, ni ERC ni Junts han aclarit quin serà el sentit del seu vot si no s’accepten les seves esmenes.

Notícies relacionades

Tampoc ha avançat el seu posicionament En Comú Podem –que no ha presentat cap text alternatiu–, sota l’argument que cal veure com queda finalment el text, tot i que han remarcat que la seva posició no està alineada amb la de la CUP i que, per tant, votaran «en conseqüència». «Tots sabem el que ens estem jugant», diuen en una referència velada a la investidura per frenar un Govern del PP i de Vox. La seva aposta, inquireixen, passa per la desjudicialització del conflicte i per l’amnistia, però no per ara per un referèndum d’autodeterminació, informa Sara González.

Amenaces de Vox i Cs

La votació prevista per a dijous està pendent, no obstant, de la revisió de la Mesa del Parlament, que s’ha de reunir aquest dimecres per valorar les peticions de reconsideració de Vox i Ciutadans. Els dos partits han demanat a l’àrbitre parlamentari retirar de l’ordre del dia la moció de la CUP i han amenaçat de recórrer als tribunals si la proposta segueix endavant. «Alguns dels seus companys van acabar al banc dels acusats», va recordar el líder de l’extrema dreta al Parlament, Ignacio Garriga.